Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Ahogy egyre előbbre haladunk a 21. századba, úgy veszi át az irányítást az életünk felett a világháló és a technológia. Manapság már alap, hogy a netről öltözködünk, étkezünk, szépítkezünk, szocializálunk. Az életünket a közösségi oldalakon éljük, sőt még a szerelmet is e kibernetikus világban keressük – nemcsak mi, fiatalok, hanem az idősebb generáció is.

Foghatjuk ezt az időhiányra, a kényelemre (hiszen csak egy gombnyomásnyi távolságra van tőlünk a világ, nem igaz?) vagy talán arra, hogy a szomszéd hölgy is a neten találta meg az igazit, a lényeg, hogy a társkereső oldalak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte. Az viszont senkinek sem jut eszébe, hogy ez a rózsaszín felhős, porcukorillatú világ akár életveszélyes csapdákat is rejthet a romantikára vágyó, naiv kis lelkeknek.

Ennek margójára, Constance Wood esetét hozzuk fel, amiből valamennyien tanulhatunk. A 60 esztendős, megözvegyült brit művésznő három éve élt magányosan. Megelégelte már az egyedüllétet, így elhatározta, keres magának egy társat, akivel alkalmanként elmehet vacsorázni, színházba, bálokra vagy más eseményekre. Ráadásul két barátnője is van, aki a világhálón találta meg újra a szerelmet, egyikük férjhez is ment, így semmi kivetnivalót nem látott abban, hogy felhasználót készítsen a Zoosk társkeresőn.

A gyanútlan özvegy

Hosszú, ezüstös hajával, derűs arckifejezésével és a még arányos testalkatával, Constance sok 50 feletti férfi érdeklődését keltette fel (ez az oldal kifejezetten az idősebb közönséget célozza meg). A hölgy szeme azonban egyetlen úriemberen akadt meg, az 58 éves Martin Petersen-en, aki özvegynek vallotta magát, dán-amerikai gyökerekkel. Szabadúszó befektetőként mutatkozott be, egy amerikai diplomata fiaként, aki London egyik lakónegyedében éldegél. Constance számára ezek nem is voltak fontosak, őt inkább a férfi tekintete és széles mosolya nyűgözte le.

De jött a hidegzuhany! Ebből ugyanis semmi, de abszolút semmi nem volt igaz. Mindössze egy remek álarc volt, hamis személyazonosság, melynek könnyű volt bedőlni, és amellyel könnyen tőrbe lehetett csalni a gyanútlan hölgyeket.

A szőke herceg nem létezik

A pasas fényképe igazából egy homoszexuális férfié, Steve Bustiné volt, aki 8 éve él házasságban, és aki aktív szociális életet él. Gyakran tart konferenciákat, a legtöbbet online, így a Facebook oldala tele volt róla készült fotókkal, melyek ezeken az eseményeken készültek. A férfinak fogalma sem volt, hogy valaki az ő arcképét használja fel azért, hogy érett, jómódú nőket zsákmányoljon ki.

Steve Bustin is meglepődött, amikor megtudta, visszaélnek a képeivel

Merthogy ez volt „Petersen” szándéka. Egyszerre 10–15 nőt szemelt ki magának, akiktől jelentős pénzösszegeket tulajdonított el, természetesen csalással. Constance pedig egyike volt e naiv, hiszékeny női társaságnak. A férfi semmit sem bízott a véletlenre. Hogy ne felejtse el, kivel miről beszélt, gondosan jegyzetelt, így pontosan tudta, kit milyen trükkel vehet le a lábáról.

Constance-nak például minden reggel üzeneteket küldött, melyekben csodás napot kívánt neki. Érzelmes, John Legend-stílusú balladákkal is hízelgett neki – ő volt a tökéletes pasi, aki teljesen magába bolondította a nőt! A barátnői hiába intették Constance-t, a férfi inkább tűnik tinédzsernek, mint egy érett 60-asnak, de a nőt nem érdekelte. Az elméjét teljesen belepte a rózsaszín köd. A kapcsolatuk odáig fajult, hogy Constance már gátlások nélkül árult el nagyon személyes információkat magáról, például az első gyermekének a megszületéséről vagy a férje haláláról. „Petersen” válasza mindig egy kontextusba illő fotó volt, például az „elhunyt feleségéről”, aki igazából Steve Bustin veserákban meghalt lánytestvéréről készült. És gyakran mesélt Constance-nak az egy évesen, tragikus módon elhunyt „kislányáról” is – míg el nem követte az első hibát.

Előbb-utóbb minden ember megbotlik

Egyik reggel, a szerelmes dal helyett, a pasas véletlenül egy durva rap-számot küldött a nőnek, vulgáris dalszöveggel. Constance azonnal válaszolt neki, és megkérte őt, hogy soha többé ne küldjön neki ilyen gusztustalan zenét.

„Á, bocsánat, most jut eszembe, hogy ez nem az a stílus, ami neked tetszik.” – mentegetőzött a férfi, de a válasza szöget ütött az özvegyasszony fejébe. Mintha ezzel azt mondta volna, hogy „sajnálom, kissé összekevertem a dolgokat”. De még ez sem volt elég, hogy Constance komoly gyanút fogjon. Most már a gyermekei is figyelmeztették, legyen nagyon óvatos. Az asszony azonban hajthatatlan volt.

Constance egy találkát is megrendezett „Petersennel” egy windsori italozóban, de a férfi, akinek esze ágában sem volt találkozni vele, az utolsó percben gyorsan kivonta magát a randevú alól, sürgős és halaszthatatlan üzleti útra hivatkozva. Néhány nappal később, a „kapcsolatuk” harmadik hetében, egy frappáns fotóval jelentkezett, „reggeli Bahrainben” szöveggel. A fénykép igazából 10 évvel korábban készült, és Steve-t ábrázolta, akinek ellopta a személyazonosságát. Később egy újabb pillanatkép érkezett, szintén a vakációzó Steve-vel, ezúttal a medencénél, ám a fotó sokkal frissebb volt, melyen Steve haja látványosan rövidebb volt.

Constance azonnal kiszúrta a különbséget, hiszen szíve Adoniszáról készült. Rákérdezett, hogy megnyiratkozott-e. A válasz azonnal és megint hihetően érkezett: igen, a nagy hőség miatt úgy döntött, levágatja a haját. Aztán jött még egy fotó, aminek még a legnaivabb özvegy sem tudott már hinni. Egy fotókereső/-összehasonlító program segítségével Constance kutakodni kezdett, mire rábukkant az igazi Steve-re. A gyerekei segítségével a meleg férfi Facebook-profilját is megtalálta, és nem habozott felvenni vele a kapcsolatot. A személyazonosságától megfosztott férfi válasza megerősítette az özvegy asszony gyanúját. Steve-nek fogalma sem volt, mit műveltek a háta mögött.

„Lehetetlennek tűnt. Rosszul éreztem magam. Emlékszem, hogy csak ültem, és bámultam a fényképeket. Úgy éreztem, elveszítettem a szerelmet, a párkapcsolatomat, még akkor is, ha mindez igazából nem volt valódi. Őszintén, úgy éreztem magam, mint akit faképnél hagytak.” – mesélte Constance, aki ekkor már a bosszút fontolgatta.

A végső döfés

Egyértelmű volt, hogy „Petersen” egy csaló, akit a brit nő mindenképp le akart buktatni, hogy megvédje a sorstársait a hasonló helyzetektől. Értesítette a hatóságokat a személyazonosság ellopásáról, a férfinak pedig egy bocsánatkérő üzenetet küldött, melyet az udvariasan el is fogadott. Mintha mi se történt volna, „Petersen” egy újabb fényképet küldött, melyen megsérült (ez is Steve-ről készült egy évekkel ezelőtti vakáción). Aztán még jött három fotó, egy összetört autóról, „nagy gondjaim vannak” üzenettel. Az következett volna, hogy pénzt kér a nőtől, és benyújtja neki a kórházi számlát, de erre már nem került sor. A hatóságok résen voltak.

A történet végül jól végződött. Bár csalódott volt és kiábrándult, Constance megúszta a rablást és megfogadta, soha többé nem veszi igénybe a társkeresők szolgáltatásait. Ugyanis sok Petersen létezik még a világon, aki csak arra vár, hogy rábukkanjon egy sebezhető, hiszékeny asszonyra, akit alaposan kihasználhat.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!