Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Amikor helyet választunk valamilyen közlekedési eszközön, leginkább a kényelmet vesszük elsődleges szempontnak. Ugyanakkor a biztonságról sem lenne szabad megfeledkeznünk, mert minden járműnek van olyan ülése, amelyben kisebb valószínűséggel sérülnénk meg egy baleset során.

Összeállítottunk egy listát, különböző tanulmányok és statisztikák alapján, arról, hogy melyek a legbiztonságosabb ülések az egyes közlekedési eszközök esetében, és melyek lehetnek a legveszélyesebbek.

7. Autó

Legbiztonságosabb ülések: a hátsó ülésen, a sofőr mögött és középen, mivel az autónak ez a része roncsolódik a legkevésbé egy frontális ütközés esetén.

Veszélyes ülések: a sofőr mellett, mert balesetben reflexszerűen megpróbál majd kitérni, és így a mellette ülő ember lesz leginkább veszélyeztetett.

6. Kisbusz

Legbiztonságosabb ülések: a menetiránynak háttal elhelyezett ülések, mert így kisebb valószínűséggel ütöd be a fejedet az előtted lévő ülésbe egy hirtelen fékezésnél.

Veszélyes ülések: az ablakok és ajtók mellett, mivel egy balesetben a törött üveg sérüléseket okozhat. Ugyanakkor, akárcsak a személygépkocsi esetében, itt is tanácsos kerülni a sofőr melletti üléseket.

5. Trolibusz

Legbiztonságosabb ülések: a jobb oldalon a folyosó mellett (jobb oldali közlekedésnél), mivel a szembejövő forgalom a bal oldalon halad el, így kisebb a sérülés kockázata. A középen, menetiránynak háttal elhelyezkedő ülések szintén biztonságosak.

Veszélyes ülések: akárcsak a kisbusz esetében, itt is tanácsos kerülni az ablak és ajtó melletti üléseket, hogy elkerüljük az üvegszilánkok okozta sérüléseket.

4. Városi busz

Legbiztonságosabb ülések: a jobb oldalt, középen, menetirányban elhelyezkedő ülések, mert ezek vannak a legtávolabb a szembejövő járművektől, amikkel a busz esetleg összeütközhet.

Veszélyes ülések: az első két üléssor, mivel idegen tárgyak és töredékek gyakran bejutnak a hatalmas szélvédőn. Ugyanez vonatkozik az ablakok és ajtók melletti helyekre. A hátsó üléssor is veszélyes lehet, abban az esetben, ha hátulról ütközik valami a busznak.

3. Vonat

Legbiztonságosabb ülések: a vonat közepe táján, mert egy balesetben a legelső és a leghátsó vagon deformálódik, vagy siklik ki a legnagyobb valószínűséggel.

Veszélyes ülések: a menetiránnyal szemben lévő ülések, mivel hirtelen fékezéskor nagyobb eséllyel esel a földre.

2. Komp vagy hajó

Legbiztonságosabb ülések: a fedélzeti ülések, és az ehhez legközelebb eső kabinok, mert a hajó felső része süllyed el utoljára.

Veszélyes ülések: az alsó szintek kabinjai, mert egy balesetben ezeket önti el leghamarabb a víz, és sokkal nehezebb innen kimenekülni.

1. Repülőgép

A szakértők még nem jutottak egyetértésre abban, hogy a gép melyik részén találhatók a legbiztonságosabb ülések. De a legtöbb szakértő szerint a gép hátsó része kevésbé veszélyes, mint az első.

Minden estre a legfontosabb a nyugalom megőrzése, és a biztonsági óvintézkedések, szabályok betartása, így minimalizálhatjuk a balesetek bekövetkeztének kockázatát.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!