Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az eredetileg Dél-Afrikában őshonos virágnak körülbelül 400 fajtája létezik, azonban mifelénk jó, ha három-négyet ismerünk. Ez a nagyon közkedvelt növény a 15. század óta árasztja el Európát, szinte nincs is olyan ház, ahol nyaranta ne lenne üde színfolt ablakban, tornácon.

Így gondozd a muskátlit, hogy egész nyáron virágozzon

Ha biztosítjuk számára a legszükségesebbeket, egész nyáron virágzik. Elegendő, ha két naponta öntözzük, de a napfényről, és az időnkénti tápozásról ne feledkezzünk meg!

Átültetni nem szükséges, kivéve abban az esetben, ha fiatal hajtásként vásároltuk, és túl kicsi a cserép. Magról vagy hajtásról szaporodik, tavasz elején könnyen mi magunk is elszúrhatunk egy pár virág nélküli hajtást.

Ezt már olvastad? Elixír a muskátliknak: próbáld ki ezt az egyszerű receptet, és a muskátli tele lesz virágokkal

Legfőbb kártevői között említhetőek a levéltetvek és az atkák, legnagyobb ellenségük pedig a gyökérrothadás nevű betegség, ami ellen gyakorlatilag semmit sem lehet tenni.

Van néhány olyan tipp, amely segítségével a muskátlik sokkal szebbek lesznek, és bőségesebben ontják majd a virágot!

A teleltetés olyan helyiségben történjen, ahol soha nincs 10 foknál kevesebb, mert különben elfagynak. Ősz végén, ha a hőmérséklet éjszakára tartósan 15 fok alá esik, akkor be kell vinni már a muskátlikat telelni.

Ezt már olvastad? Egyetlen csepp jóddal egész évben örülhetsz a muskátli virágzásának!

Az elszáradt virágokat mindig el kell távolítani, csak így tudnak kifejlődni az újak.

Tápozzuk időnként jóddal a muskátlikat. 1 csepp jódot keverjünk el 1 liter vízzel, és ezzel öntözzük a muskátlit kéthetente április elejétől november elejéig. Ettől a muskátli bőségesen fog virágozni.

A teleltetés idejére a túl nagy hajtásokat vissza kell vágni, csak egy pár kisebb hajtás, levél maradjon a töveken. Tavasszal újra vissza lehet vágni, hogy frissebb, egészségesebb hajtások bújjanak, csupán néhány rügyet kell hagyni a száron.

Ha úgy tűnik, hogy a muskátlik megbogarasodtak, le kell őket mosni kamilla vagy dohány infúzióval.

Ezt már olvastad? Hogyan nevelheted a környék legszebb muskátliját? Ezt tedd a locsolóvízbe!

Ha a levelek kezdenek sárgulni, azt jelzi, hogy a növény nem kap elegendő vizet, vagy túl kicsi az ültetőedény.

Ha gyengén virágzik, akkor azt jelenti, hogy nem kap elegendő fényt, vagy még túl hideg van ahhoz, hogy virágozzon. Ha túl nagy az ültetőedény, akkor a növény inkább a gyökereit növeszti, és nem foglalkozik a virágzással.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!