Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Az időhiány napjaink egyik legsúlyosabb problémája, de vajon ez egy valódi tény/állapot? Bár nem létezik egy hajszálpontos magyarázat rá, a kutatók úgy vélik, a technológia folyamatos használata teszi túlzsúfolttá a mindennapjainkat!

Az információ óriási mennyisége, mely az internetnek köszönhetően percenként bombáz bennünket, az aktív életmód előnyben részesítése, valamint az okostelefonok örökös jelenléte az életünkben teszi azt velünk, hogy a modern kor embereiként képtelenek vagyunk a kikapcsolódásra.

A technológia rohamos fejlődése számos előnnyel szolgált az emberiségnek. Ugyanakkor rengeteg információhoz is hozzájuttat, amely elmossa a munka és a szabadidő közti határokat. Aoife McLoughlin, a szingapúri James Cook Egyetem pszichológusa tavaly kiadott egy tanulmányt, melyben ezt a hipotézist boncolgatja.

A kutató megállapította, hogy a modern készülékek azt a benyomást keltik, hogy az idő gyorsabban telik, mint általában.

„Úgy tűnik, a technológia pumpálja fel a bennünk lévő szívstimulátor ritmusát, ami az idő múlását érzékeli.” – fogalmazott McLoughlin. A tény, hogy annyi lehetőségünk van – könyvet olvashatunk, helyeket fedezhetünk fel, filmet nézhetünk, online játékokat játszhatunk, közösségi oldalakat nézegethetünk a szabadidőnkben –, azt sugallják nekünk, hogy túl kevés a szabadidőnk.

Aztán ott van a választás paradoxona is: mivel ennyi opciónk van, szoronghatunk amiatt is, hogy melyiket válasszuk. Hisz mindenre valóban nem lenne időnk…

A másik ok, amiért a mai emberek folyton elfoglaltnak érzik magukat, az a siker – a modern társadalomban betöltött pozícióval, funkcióval, karrierrel, életvitellel járó elégtétel. Számos kutatás bizonyította már, hogy foglaltnak lenni státus-szimbólum, tehát ebből a szempontból az emberek inkább szeretnek elfoglaltnak lenni.

Tony Crabbe, író a „végtelen világ” kifejezéssel illet például azokat, akik mindig szuper-elfoglaltnak érzik magukat. Ő azzal magyarázza ezt az érzést, hogy az emberek ma már nem a földeken dolgoznak, hanem a fix munkaidős program szerint, ami beskatulyázza őket. Crabble véleménye szerint, a nyomást a a végtelen lehetőség eredményezi, legyen szó munkáról vagy szabadidőről. Ma ugyanis bármi lehetséges. Mindenre viszont, korlátozott idő alatt, valóban nem vagyunk képesek…


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!