Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az Olaszország dél-nyugati részén fekvő Acciaroli falu nem egy átlagos hely. Lakóit ugyanis a hosszú élet ajándékával áldotta meg a sors: minden 10 falubeliből egy betöltötte már vagy túl is lépte a 100. életévét!

Nem sportolnak, dohányoznak, és soványnak sem mondhatók. Mégis, az olasz falucska lakói élnek a legtovább! Ez a TITKUK!

A kutatók kíváncsiságát felcsigázta ez a statisztikai adat, és úgy döntöttek, utánajárnak a dolognak. Sikerült is megfejteniük a rejtély nyitját, így most már előttünk is világos lehet, hogy a 700 fős falucskában miért élnek oly hosszú életet az emberek. A kutatás eredményeiről a The Independent számolt be.

Miután hat hónapot töltöttek Acciaroliban, a római Sapineza Egyetem és a Sandiegói Orvosi Iskola kutatói megállapították, életkorukhoz képest a helybélieknek meglepően jó véreredményeik vannak! Több, mint 80 idős lakostól vettek vérmintát, melyből kiderítették, az alanyok adrenomedulin szintje megfelel egy 20–30 éves fiatalénak. A tudósok szerint, a csökkent hormonszint nagy mértékben hozzájárul az élettartam kitolódásához, ugyanis az adrenomedulin a vérfalak megrongálódását eredményezi, így hozzájárul a keringési problémák kialakulásához.

Bár rámutattak arra, amiben a titok rejlik, a kutatók a jelenségre még nem tudnak pontos magyarázattal szolgálni. Minden bizonnyal, a táplálkozás és a fizikai aktivitás ott van a fő befolyásoló tényezők között. Acciaroli lakói ugyanis saját kezűleg fogott halat, általuk felnevelt nyulat és szárnyasokat fogyasztanak, a kertjeikben termelt zöldségekkel, gyümölcsökkel és olívaolajjal. Továbbá rengeteg rozmaringot is használnak, amelyről köztudott, hogy mennyire jó hatással van az agyi funkciókra.

Ott tartózkodásuk alatt a tudósok azt is megállapították, hogy az olasz falu lakói sokkal kevesebb egészségügyi problémával küszködnek, mint a nyugati szomszédaik.

„Rájöttünk, hogy ők nem szenvednek krónikus betegségekben, mint a világ lakóinak nagyrésze.” – állt a tanulmányban. Ráadásul aktív szexuális életet élnek, még az előrehaladott korban is, és talán ez egy újabb magyarázat arra, amiért az életük jóval hosszabb az átlagnál.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!