Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egy nő, aki a normálisnál nyolcszor gyorsabban öregszik, csak huszonéves korában jött rá, hogy valami nincs rendjén vele, amikor hullani kezdett a haja, és kiestek a fogai.

Az Ohio állambeli Tiffany Wedekind azt mondja, ahogy felnőtt, elkezdte észrevenni, hogy másképp fejlődik, mint a többi lány.

Tiffany, aki elvált, és saját lakberendezői vállalkozást vezet, mindössze 134 centi magasra nőtt.

„Az orvosom akkor kezdett el gondolkodni az esetemen, amikor huszonévesen elkezdett hullani a hajam, és kezdtem elveszíteni a fogaimat.” – mondja a nő.

De a dologra végül csak akkor derült fény, amikor Tiffany testvére, Chad, a családalapításon gondolkodva, genetikai vizsgálatra ment, hogy megtudja, nincs-e véletlenül olyan betegsége, amit örökölhetnének a gyerekei.

Az egész család küldött DNS-mintát vizsgáltra, és az eredményekből kiderült, hogy Tiffany és Chad egy rendkívül ritka genetikai betegségben, progériában (más néven Hutchinson–Gilford-progéria szindróma) szenvednek, ami azt jelenti, hogy az öregedés jelei már nagyon fiatal korban jelentkeznek.

Ez a genetikai állapot egy mutáció eredménye, ami anyai ágon öröklődik, de csak ritkán fordul elő, mivel az érintettek általában nem érik meg a nemzőképes kort.

A világon mindössze 179 ember él progériával, a betegséget általában kétéves kor körül diagnosztizálják, és a várható élettartam 15 év. Tiffany és Chad után a legidősebb progériában szenvedő ember a Connecticut államból származó Margaret Casey volt, aki 1985-ben 29 éves korában halt meg.

43 éves korában Tiffany mérföldekkel meghaladta a várható élettartamot, és ő a legidősebb progériával élő ember. Testvére, Chad azonban 2012-ben, mindössze 39 éves korában életét vesztette.

Tiffany azt mondta, testvére elvesztése arra ösztönözte őt, hogy teljes mértékben kiélvezze az életet, és szerencsésnek, valamint áldottnak érzi magát, hogy még mindig itt lehet.

„Sokkal gyorsabban öregszem, mint mindenki más, és hogy őszinte legyek, nem vagyok biztos benne, miért éltem ilyen sokáig, és hogy éltem túl más progériával élő embereket.” – mondta.

Úgy gondolja, annak köszönheti hosszabb életét, hogy gondját viseli magának, jógázik, kerékpározik, és próbál aktív maradni.

Tiffany nemcsak túlélte az orvosok által jósolt időt, de nem mutatkoznak rajta azok a szív-és érrendszeri vagy csontrendszeri problémák, amik a progériában szenvedőknél gyakran kialakulnak.

A progéria számos más tünete azonban mutatkozik rajta: a keskeny arc, a kisebb alsó állkapocs, a csőrös orr és a magas hang. Ugyanakkor sokkal gyorsabban is öregszik másoknál, korán elkezdett ráncosodni, és elveszíteni a fogait, és ma már műfogsort visel.

Elmondta, hogy az emberek általában udvariatlan megjegyzéseket tesznek rá a külseje miatt, ha az utcán jár, és vannak, akik gyereknek nézik, mert annyira alacsony.

Tiffany a közelmúltban egy új gyógyszer (Lornafarnib) szedésébe kezdett, amiről úgy gondolják, hogy lelassíthatja az öregedést.

Azt mondja: „Tudom, hogy orvosi rendellenesség vagyok, és szerencsés vagyok, hogy itt lehetek, de mégis úgy érzem, hogy pont olyan jól éltem az életemet, mint bárki más.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!