Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Emberi létünkből fakadó hibánk, hogy a fátyolos köd a szemünk előtt csak akkor kezd el szertefoszlani, amikor már késő. A halál mindig váratlanul és felkészületlenül érkezik, nem ismervén második lehetőséget. És csakis akkor döbbenünk rá, mit vesztettünk, mit tehettünk volna másként, jobbá és szebbé, amikor az a bizonyos vonat már elment…

Súlyos betegség szakította el tőle a férjét. A története mindannyiunknak tanulságos lehet!

Miután örökre elveszítette a férjét, a mindössze 29 évesen megözvegyült Kaila Maartensz pontosan tudta, hol tévedett. A férjével, Mattel gyerekkoruk óta ismerték egymást. A kórházban találkoztak először, ahol mindkettőjüket cisztás fibrózissal kezeltek. A betegség könyörtelen, esetenként halálos kimenetelű is lehet, mint ahogyan az a férfi esetében is történt.

15 évesen Matt Maartensz szerelmes levelet írt az akkor 13 éves Kailának. Felnőttként teljesen más szinten élték meg ezt a gyerekkorban bimbózó szerelmet, és bár az évek múlásával mindkettőjük egészsége romlásnak indult, sosem adták fel a küzdelmet a kór ellen.

2013-ban Kaila új tüdőt kapott. Egy évvel később Matt is hasonló beavatkozáson esett át, néhány nappal azután, hogy megkérte a szerelme kezét. 2015-ben kötöttek házasságot, esküvői fogadalomként pedig azt ígérték egymásnak, a lehető legszebb életet élik majd, kihasználva minden egyes pillanatot abból a kevésből, ami megadatott nekik. Tavaly azonban Matt kórházba került. Nem kapott levegőt. Két hetet ült az intenzíven, de az orvosok már nem tudtak rajta segíteni. Elveszítette a háborút.

Súlyos betegség szakította el tőle a férjét. A története mindannyiunknak tanulságos lehet!

Szó szerint az utolsó lélegzetvételéig harcolt. Mielőtt végleg eltávozott volna, ezeket a szavakat mondta: „Kaila jelenti számomra a mindenséget, ezért mindent meg akarok tenni azért, hogy a világában maradhassak. Még 30 éves sem vagyok. Nem akarok meghalni.” Kaila pedig a következő gondolatokat jegyezte le, röviddel Matt elhalálozása előtt: „Végignézni, ahogy valaki a szemed láttára fogy el, kibírhatatlan. Látni, ahogy napról napra megfeledkezik dolgokról, borzasztóbb, mint azt elképzelni lehet. De amikor még így is azt mondja, hogy amíg az arcodat látja, ő a legboldogabb ember a világon, mindazok ellenére, amin épp keresztülmegy, rádöbbensz, igazából te vagy a szerencsés. Mert egy gyönyörű szerelem részese vagy, a körülmények dacára is…” – fogalmazott Kaila.

Amikor bekövetkezett a tragédia, Kaila ismét erőt gyűjtött ahhoz, hogy írjon. Meg volt győződve arról, hogy valahol majd Matt olvasni fogja a sorait: „Nincsenek szavak arra, hogy kifejezzem, mennyire szerettelek téged, mennyire fogsz hiányozni, és mennyire nagyon fáj most a szívem. Örökké szeretni foglak, én bátor dinozauruszom!”.

Kaila továbbra is küzdött a betegség ellen, ami elragadta Mattet tőle. A nő időnként felidézi magában a kórházi jelenetet, amikor azt kérdezte a férjétől, ha kapna még egy esélyt, mit tett volna másként. Matt meg sem említette a kórt. „Többet táncolnék.” – felelte a haldokló férfi. Rövid házasságuk és a pokoli utolsó négy hónap után, mindössze két hétre volt Kailának szüksége arra, hogy komoly tanulságokat vonjon le az életről. A tanácsai mindannyiunk számára megfontolandók…

Súlyos betegség szakította el tőle a férjét. A története mindannyiunknak tanulságos lehet!

„Ha utazni akarsz, tedd meg… bérelj ki egy szép lakást, vásárolj meg a drága repülőjegyet, megannyi szolgáltatással együtt. De amennyiben otthon akarsz maradni, hát maradj! És ha úgy van kedved, akkor egész napon át nézd a sorozataidat. Nevess magadon! Viszont sose félj a könnyeidtől. Maradj fenn késő órákig, és beszélgess a férjeddel bármiről, ami csak eszedbe jut. Ne tarts attól, hogyan fogsz majd felkelni reggel. Az alvás bepótolható… Örülj az apró dolgoknak, a jelentéktelen pillanatoknak. Tudatosítsd azokat, hisz ezek lesznek a legszebb emlékeid. Ne csüngj a telefonodon, viszont igyekezz mindent lefényképezni, ami emlékezetesnek számít. Gyűjts élményeket! Addig fotózz, míg elfogy a tárhelyed. Aztán mentsd le azokat egy külső memóriaegységre.” – hisz eljön az a nap is, amikor ezekben az apró dolgokban fogod meglelni a vigaszt.

Kaila mindössze pár év alatt annyit élt, mint sokan közülünk egy egész életen át. Mégis, amit valamennyiünknél jobban tud, hogy el kell mondanunk a szeretteinknek, mennyire szeretjük őket, és ne várjunk különleges alkalmakra azért, hogy megajándékozzuk őket. Ne feledkezzünk meg a simogatásokról, és ne rettegjünk az öregedéstől sem. Segítsünk, akin tudunk, és aludjunk azzal, akit szeretünk – legyen az a társunk vagy a házikedvencünk.

„Naponta egyszer végy mély lélegzetet, és valld be magadnak, mennyire szerencsés vagy.” – tesz pontot a mondandója végére Kaila, aki azóta eltemette a férjét. Csodás temetést szervezett: a jelenlévők színes ruhákban jelentek meg, és egy adott pillanatban, miközben Mattet utolsó útján kísérték, táncra is perdültek…

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!