Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A Belgrádtól nyugatra fekvő Zasavica természetvédelmi területen lévő gazdaságban készül a világ legdrágább sajtja, a pontos receptet titokban tartják. Ennek a szamártejből készített különlegességnek az ára elérheti az 1260 eurót kilogrammonként.

Az itt készült sajt a szamártej ritkasága és az előállítás nehézsége miatt egyedi, és ezért ennyire drága. Egy kilogramm sajt elkészítéséhez 25 liter tejre van szükség, és egy szamár csak 20 liter tejet ad évente, körülbelül ugyanannyit, mint egy tehén naponta.

„Sikerült előállítanunk a világ első szamártejből készült sajtját. Ez a legdrágább a sajtok listáján, kilogrammonként ezer euró az ára.” – magyarázta Slobodan Simic, aki 1997 óta a Zasavicai Tájvédelmi Körzet igazgatója. „Sokan próbálták meg lemásolni, de eddig még senkinek nem sikerült.” – tette hozzá.

A zasavicai gazdaságban nevelt 190 balkáni szamárból mindössze 20 ad tejet, és mindegyik állatot kézzel fejik. A tej összetétele is megnehezíti az előállítási folyamatot.

A szamártej csak 0,5 és 1% közötti zsírtartalmú, és nem tartalmaz kazeint – ez a fehérje eredményezi a kocsonyás állagú aludttejet. Ezért, amikor a különleges sajt előállítása mellett döntöttek, Simic sok szakember véleményét kikérte, és ők mind lehetetlennek tartották a feladatot.

Végül Stevan Marinkovic tejipari szakember segítségével sikerült megoldaniuk a problémát, az eredmény pedig egy puha, fehér sajt, ami 6 hónapon át tárolható. Az összetétele egészen különleges, és mivel rendkívül kiadós, 50 g akár 10 embernek is elegendő, mondja Simic. A sajtot 50 grammos csomagolásban, 50-63 eurós áron értékesítik közvetlenül a gazdaságból, de online is megrendelhető.

Egyelőre csupán 4 kg-ot adnak el évente, a vevők általában külföldi turisták.

„Kapunk megrendeléseket, Oroszországból, Olaszországból, és a világ más részeiről is” – mondta Simic, hozzátéve, hogy a gazdaság évente 50 kg szamársajtot tud előállítani.

A szamártejet eredetileg kozmetikumok, szappanok és fiatalító krémek készítésére használták fel, abból kiindulva, hogy Kleopátra egyiptomi királynő is szamártejben fürdött, hogy megőrizze bőre fiatalságát.

A szamártej a természet csodája, hihetetlenül értékes, amely valamennyi tej közül összetételében a leginkább az emberi anyatejre hasonlít. Nem szükséges felforralni, mivel nincsenek benne baktériumok.

60-szor több C-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej, ugyanakkor gazdag B, E és D vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben is.

Számos jó tulajdonsággal rendelkezik: erősíti az immunrendszert, revitalizál, ugyanakkor hatásos lehet például hörghurut vagy asztma ellen is.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!