Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A szívszorító fényképeken két jegesmedvebocs rágcsál egy műanyagzacskót, amit a parton ástak ki a hóból. De nem az éhes jegesmedvék az egyetlen állatok, amelyek akaratlanul műanyag hulladékot esznek a sarkvidéken, és ez a probléma egyre súlyosabbá válik.

Jens Wikström sarkvidéki expedíciókat vezet. Nemrégiben éppen a norvégiai Spitzbergák (Svalbard) területén vett részt egy felderítő úton Lifdefjordenben, amikor észrevett két fiatal jegesmedve kölyköt, amelyek egy fekete műanyagzacskót marcangoltak.

Biztonságos távolságból figyelte, ahogy a bocsok kiássák a hó alól a zacskót. Először játszani kezdtek vele, szétszaggatták, mint egy játékot. Ez körülbelül 15 percig tartott, ekkor megpróbálták megenni egy részét.

Wikström azt mondja, elszorult a szíve, ahogy végignézte a jelenetet.

„Ez történik az ökoszisztémánkkal, ha nem figyelünk oda a szemetünkre. Ezeknek az állatoknak a hasában köt ki.” – nyilatkozta.

Elmagyarázta, hogy a jegesmedvék kicsinyei természetüktől fogva játékosak, és szinte mindent felhasználnak a játékban, amit csak meg tudnak kaparintani.

Nem csak az éhes jegesmedvékre jelent veszély

View this post on Instagram

Photo by: @wikstrom_photography This photo was taken in Lifdefjorden, located on the northern coastline of Svalbard. Sights like this are devastating. On the remote islands of the Arctic, young curious bears, Arctic foxes, and other predators end up eating the plastic pollution that often drifts ashore with the currents from the Arctic Ocean Northeast of Svalbard or with the Gulf Stream that come up from Europe.this photo was taken on a expedition with @arctic_traveler • • #plasticfree #noplastic #sealife #saveourplanet #saveouroceans #sealegacy#expedition #visitsvalbard #natgeohub #naturephotography #exclusive_animals #arctic#arcticadventures #noplasticstraws #noplasticbags #visitsvalbard #oceanlife #sealegacy #bbcearth #bbc #animal #animals_captures_ #animalelite #featured_wildlife #wildlifephotography #wildlife_in_snow #wildlife_perfection #nature_perfection

A post shared by Jens Wikström (@wikstrom_photography) on

Wikström azt is elmondta, hogy nem ezek az egyedüli sarkvidéki állatok, amelyeket veszélyeztet a fokozott műanyagszennyezés. Látott már más állatokat, például sarki rókát is, játszani a parton talált műanyag szeméttel, és akadt olyan is, amelyik megpróbálta megenni azt.

„Nem titok, hogy mekkora a szennyezés mértéke. De abban reménykedem, hogy az emberek kétszer is meggondolják, mielőtt eldobnak egy műanyagzacskót vagy egy cigarettacsikket, hiszen soha nem lehet tudni, hova kerül majd.”

A felelőtlenül eldobott szemét a Jeges-tenger áramlataival és a Golf-áramlattal érkezik a Spitzbergákra.

Bár az itteni medvepopuláció jelenleg jól van, a túléléshez szükségük van a jégre, és ez rendkívül sebezhetővé teszi őket. A jelenlegi előrejelzések szerint az Északi-sarkon 2050-re nem marad jég az éghajlatváltozás következtében.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!