Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egész Párizsra való kilátással rendelkező lakásban élni, közvetlenül a város szívében, minden igazi francia titkos vágya között szerepelt. Hogy hogyan is nézett ki ez a lakás, ez számított a legkevésbé! Ami igazán fontos volt számukra, az az áhított otthon pontos címe volt!

És hogy hol is volt ez a lakás? Nem máshol, mint a párizsi Eiffel-torony tetején. Amikor tudomást szereztek róla a korabeli egyszerű francia polgárok, nemesek és a gazdag hírességek, mindannyian mesés összegeket ajánlottak fel ennek a lakásnak a bérlésére, akár egy éjszakára is. De a tulajdonos minden alkalommal és mindenki számára egyszerűen „nem”-et mondott.

De ki is volt a tulajdonos?

Az áhított lakás tulajdonosa nem volt más, mint az Eiffel-torony építésze, Gustave Eiffel. Röviddel az épület felavatása után bejelentette, hogy annak tetején egy kis lakást épített magának, felkeltve ezzel a párizsi elit irigységét.

Az apartman az Eiffel-torony harmadik szintjén található, 276 méterre a föld felett. Úgy gondolják azonban, hogy Eiffel nem itt töltötte éjszakáit. Valójában a kis lakásban nem volt hálószoba. A ház teljesen nyitott, körülbelül 100 négyzetméternyi erkéllyel volt körülvéve. De ennek nagy részét a liftek és egyéb műszaki berendezések foglalták el.

Az elegáns fabútorok és a tapétázott falak azonban irigylésre méltó megjelenést kölcsönöztek a lakásnak, amelyben egy nappali volt, asztallal, kanapéval, három íróasztallal és egy zongorával. Ugyanakkor egy konyha, valamint mosdóval és külön WC-vel ellátott fürdőszoba is tartozott a lakáshoz.

Eiffel ezt a lakást elsősorban különféle tudományos kísérletek elvégzésére használta. Néha az akkoriban a tornyot látogató turisták hallották is ezen kísérletek „eredményeit”.

Bár az építész soha nem engedett a lakásbérlés kísértésének, időnként azért meglátogatták a barátait. Thomas Edison, azon kevesek közé tartozott, akiknek lehetősége volt teázni vagy borozni Eiffelel a kis lakásban. A híres feltaláló 1889-ben, amikor Párizsba látogatott, Eiffelnek adta ugyanis a maga által készített első hangfelvevő gépezetét.

Az Eiffelt, Edisont és az építész lányát, Clairet bemutató életnagyságú viaszfigurák ma láthatóak az említett lakás nappalijában, melyet nemrégiben nyitották meg a látogatók előtt, megtartva az eredeti bútorokat és berendezéseket.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!