KezdőlapVilágTöbb mint 100 év elteltével új elmélet merült fel a Titanic elsüllyedésével...

Több mint 100 év elteltével új elmélet merült fel a Titanic elsüllyedésével kapcsolatban

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

1912. április 14-ről 15-re virradó éjszaka az RMS Titanic brit utasszállító hajó elsüllyedt az Atlanti-óceánon, 900 km-re Új-Fundland partjaitól, miután egy jéghegynek ütközött. A katasztrófában mintegy 1500 ember vesztette életét, és 108 évvel később, a különös hajótörés története még mindig nem hagyja nyugodni a legtöbbek fantáziáját, annál is inkább, mivel az első útján lévő hajóról azt gondolták, elsüllyeszthetetlen.

Több mint egy évszázaddal a Titanic elsüllyedése után a tragédia még mindig nem tárta fel minden titkát, és a közelmúltban új elmélet született annak magyarázatára, vajon mi is vezethetett a hajó pusztulásához.

Az új elmélet szerint megtörténhet, hogy egy ritka időjárási jelenség is közrejátszhatott a hajó tragédiájában. A Weather nevű szaklapban publikált tanulmány szerint egy geomágneses vihar zavarhatta meg a hajó navigációs és kommunikációs rendszereit.

Egybevágó tanúvallomások

A tanulmány szerzője, Mila Zinkova, a Kaliforniai Egyetem időjárás-kutatója, tanulmányában a túlélők beszámolóira alapoz. Közülük sokan arról számoltak be, hogy a hajótörés éjszakáján az eget megvilágította az északi fény.

Akiknek lehetőségük volt felszállni a mentőcsónakokra, azt mondták, hogy az égen „legyező alakú fényes íveket” láttak. A legfontosabb beszámolót pedig kétségkívül James Bisset, a Titanic vészhívásaira válaszoló RMS Carpathia másodtisztje, szolgáltatta. A tiszt a naplójában a következőket írja: „Nem világított a Hold, de az égen ott ragyogott az északi fény, sugarai betöltötték az északi horizontot.”

A jelenség még öt órával később is látható volt, amikor a hajó megközelítette a Titanicot: „Még mindig láttam az aurora borealis zöldes sugarait, amikor a Carpathia a Titanic mentőcsónakjaihoz közeledett.” – írta a tiszt.

Telekommunikációs zavar?

Mila Zinkova szerint bár az aurora borealis jelenség a szépségéről ismert, arra is képes, hogy zavart okozzon a mágneses és telekommunikációs eszközök működésében.

A sarki fény ugyanis a Nap töltött részecskéi és a Föld atmoszférájában lévő gázmolekulák ütközésének és kölcsönhatásának eredményeképpen alakul ki.

A meteorológus szerint egy geomágneses vihar, ami elég erős volt ahhoz, hogy létrehozza ezt a fényjelenséget, elegendő lehetett ahhoz is, hogy megzavarja a Titanic navigációs rendszereit, beleértve az iránytűket is, ami megmagyarázhatja, miért ütközött jéghegynek a hajó.

A jelenség ugyanakkor megzavarhatta a kommunikációs eszközöket is. A számos segélykérő üzenetből ugyanis mindössze néhány ért célba.

Fotó: F.G.O. Stuart/Wikipedia

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet