Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Biztosan te is voltál olyan hangulatban vagy társaságban, amikor egy pohár bort szürcsölgetve minden idők legnagyszerűbb dalairól fújtad le a port, amolyan nosztalgiázás gyanánt, léleksimogatóként. A zene mindig a legjobb útitárs – szokták mondani, és szerencsére még a gyereknevelésben is hasznos tanácsokat ad!

Vannak dalok, melyeket milliószor hallottál már, ezt te is gyerekkorod óta kívülről fújod!

Vannak dalok, melyeket milliószor hallottál már, ezernyi lelkiállapotban és élethelyzetben. Viszont amikor megszületik a gyereked, minden átértékelődik. Még azoknak a slágereknek az üzenete is, melyeket számtalanszor végigénekeltél. Hirtelen más színben látod a dalszöveget, másképp érzed a dallamot, és azon kapod magad, hogy a verssorokat fordítgatod le magadnak, egyenként ízlelgetve a szavak eddig még sosem észlelt értelmét.

Szóval, egyike ezen történeteknek így kezdődik: egy kislányról szól, aki, amikor egészen kicsike volt, azt kérdezte az anyukájától, vajon milyen lesz ő, amikor nagy lesz. Talán gazdag? Vagy inkább angyalian szép? Mire az édesanyja a következő okosságot mondta: a jövő eldönt mindent, és minden úgy lesz, ahogy lennie kell. Ezt nem lehet irányítani, csak max rákészülni… A dal pedig halad előre és előre, míg végül az icipici kislányból is anya lesz, és az ő gyerekei is ugyanezt a kérdést teszik fel neki. De most már tudja a választ: ami lesz, az lesz!

A jövő nem az, amit előre lehet látni. Éppen ezért mi, szülők sem mondhatjuk meg a gyermekeinknek, hogyan éljék az életüket. Ellenben, amit tehetünk – és amit meg is kell tennünk –, hogy megtanítjuk őket örülni a mának, kihasználni minden egyes napot az életükből, hogy megéljék az eseményeket, értékelni tudják azt, amijük van, amit elsajátítottak, amit kaptak és amit magukból adni tudnak. Talán így van esélyünk felkészíteni őket a holnapra, melyről senki, de abszolút senki nem tudja, mit hoz majd. Mert erre kell őket nevelgetnünk: a lehető legjobban kezelni az ismeretlent, és boldogulni az előreláthatatlanban.

Szülőtársaim, tekintsük hát küldetésünknek azt, hogy segítsük, biztassuk a csemetéinket arra, hogy bízzanak magukban és a saját erejükben. Hogy higgyenek a képességeikben, és legyenek magabiztosak a döntéseikben. Mert bizony lesznek jó és rossz napjaik, lesznek boldogok és szomorúak, mint ahogyan kudarcok és sikerek is várnak majd rájuk. De tudniuk kell, hogy ez rendben van így. Mert ilyen az élet.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!