A sajttorta imádnivalóan finom tud lenni, főleg azoknak, akik szeretik a sajtot. Nálam például legalább kétféle sajt lapul a hűtőben mindig, ugyanis nagyjából sajtot sajttal szoktam enni. Éppen ezért a sajttorta is az egyik kedvencem.
Nézzük, hogyan is kell elkészíteni ezt az ínycsiklandozó finomságot.
Nagyon sok változata létezik, de most a New Yorky-i sajtorta receptjét osztjuk meg. Amerikában kétféle sajttortát készítenek, az egyikhez ricottát, a másikhoz pedig sajtkrémet használnak. Mindkettő alapja tésztából vagy graham kekszből készült massza.
Hozzávalók a tésztához: 2 csésze (200 gr.) apróra zúzott graham vagy háztartási keksz, ¼ csésze (50 gr.) cukor, ½ csésze (114 gr.) sótlan, felolvasztott vaj
A töltelékhez: 1 kg teljes zsírtartalmú sajtkrém, 1 csésze (200 gr.) fehér kristálycukor, 3 kiskanál (35 gr.) teljeskiőrlésű liszt, 5 tojás, 1/3 csésze (80 ml.) habtejszín, 1 kiskanál citromhéj, 1 teáskanál vaníliakivonat
Az öntethez: 1 csésze (240 ml) tejföl, 2 kiskanál (30 gr.) cukor, ½ teáskanál tiszta vanília-kivonat
Elkészítés: keverjük össze a széttört kekszet, az olvadt vajat és a cukrot, s mikor aránylag egyenletes masszát kapunk belőle, akkor vegyünk egy tepsit, és az aljába simítsuk el. A széleknél jól 2 cm-es magasságban simítsuk fel, majd ebbe kell beletegyük a tölteléket. Majd takarjuk le, tegyük a hűtőbe, és foghatunk neki a töltelék elkészítéséhez.
A sajtkrémet, a cukrot és a lisztet egyenletesen keverjük el, majd folyamatos kavargatás közben adagoljuk hozzá a tojásokat, a habtejszínt, a vaníliakivonatot és a citrom héját. Mikor teljesen krémessé összeállt, tölthetjük bele a hűtőből kivett masszába. 120 Cº-on körülbelül másfél órát kell sütni, míg meg nem keményszik, de a közepe kicsit nedves kell még maradjon. Ez idő alatt állítsuk össze a tetejére kerülő fincsi öntetet. A cukrot, vaníliakivonatot és tejfölet jól keverjük össze, majd egyenletesen kenjük a kész sajttorta tetejére, majd körülbelül 15 percre még tegyük vissza az egészet a sütőbe. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük vissza a hűtőbe. Akár egy napig is tárolhatjuk fogyasztás előtt a hűtőben, így még finomabb lesz.