KezdőlapReceptekLevesekHúsvéti klasszikus a moldvai konyhából: bárányborscs recept csontosan, zöldfűszerekkel

Húsvéti klasszikus a moldvai konyhából: bárányborscs recept csontosan, zöldfűszerekkel

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A szláv országokban és Közép-Európában közkedvelt a borscs, többféleképpen elkészíthető, Moldvában például tejfölt és tojássárgáját adnak hozzá. A déli országrészben azonban nem nagyon használnak tejfölt az ételekhez. Néha levesek, joghurt vagy író sűrítésére is használják. Általában a bárányborscsot egyszerűen, csak csípős paprikával és 2-3 zöldhagymával tálalják.

Ehhez a leveshez a csontos részt használják inkább, így sokkal finomabb. A legjobb, ha a bárány nyakát, fejét, alsó lábszárát használjuk, de a húsból, zsírból és inakból eltávolított maradékokat is felhasználhatjuk.

Hozzávalók:

  • 3 liter víz
  • 1 liter borscs
  • 1 kg bárányhús csontokkal (nyak, fej, lábszár, lapocka)
  • 1 hagyma
  • 1 nagy sárgarépa
  • 750 gramm leveszöldség
  • 1 csokor zöld lestyán
  • ½ csokor zöldpetrezselyem
  • ½ csokor zöld kapor
  • 1-2 zöldhagyma
  • só és bors, ízlés szerint.

Elkészítés:

Daraboljuk fel a báránycsontot, majd forraljuk fel egy lábasban 3 liter vízzel. Először magas lángon, amíg hab képződik, majd egy szűrővel azt távolítsuk el. Töröljük le az edény széléről is a habot, majd öntsük fel tiszta vízzel, és adjunk hozzá egy kevés sót.

Ne vigyük túlzásba a só mennyiségét, mert a borscs is sós. Ezután adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és a kockákra vagy szeletekre vágott sárgarépát.

Amikor a bárány már majdnem megfőtt, és kezd elválni a csontról, adjuk hozzá a leveszöldséget és a paradicsomlevet. 5-6 perc múlva adjuk hozzá a meghámozott és nagy darabokra vágott burgonyát.

Forraljuk a borscsot egy másik edényben 15 percig, majd adjuk hozzá a bárányleveshez, amikor a burgonya már majdnem megfőtt. Ezután adjunk hozzá egy csíkokra vágott pirospaprikát, az apróra vágott lestyánt, a kaprot. Főzzük 5-6 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk 10 percig állni. Ezután mehet bele a finomra vágott zöldpetrezselyem, és az apróra vágott zöldhagymaszár.



Fedjük le az edényt, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálaláskor még tehetünk bele egy kevés friss zöldpetrezselymet és zöldhagymaszárat, egy kevés tejfölt.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet