A rák kialakulásának kockázati tényezőit illetően számtalan elmélet és mítosz kering, és nehéz lehet megkülönböztetni azokat, amik valóban hasznosak, a puszta kitalációktól.
Nichole Andrews onkológiai dietetikus éppen ezért megosztott egy videót a TikTokon, amiben elmagyarázta, mennyire létfontosságú a kiegyensúlyozott és tápláló étrend fenntartása, valamint elárulta, mik azok az ételek, amiket mindenképpen kerülni kellene, és miért. A listán szereplő 8 elem közül néhány talán meglepetést okozhat.
1. Zöld porok
Bár a legtöbben esküsznek a zöld poros étrend-kiegészítőkre, Nichole szerint ezek valójában elég károsak lehetnek. „Soha nem venném meg ezeket a zöld porokat, és nem próbálnám ezekkel helyettesíteni a zöldségeket és gyümölcsöket” – mondta a videóban. „Ezekből hiányoznak a rostok, és néha furcsa gyógynövényekkel vannak dúsítva, amelyek károsíthatják a májat.”
2. Organikus gyümölcsök és zöldségek
Annak ellenére, hogy a szakértő fontosnak tartja a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztást, szerinte nem kell feltétlenül organikus termékeket választanunk, mivel ez valójában csak marketingfogás, és lényegében nincs akkor különbség a bio és a nem bio zöldségek és gyümölcsök között, mint azt gondolnánk. „Az organikus termékek esetében is használnak növényvédő szereket” – mondta.
3. Keto vagy alacsony szénhidráttartalmú étrend
Nichole szerint az egyik legnagyobb hiba, amit fogyókúra közben elkövethetünk, hogy teljesen elhagyjuk a szénhidrátokat abban a reményben, hogy ez segít a fogyásban.
A szakértő amellett érvelt, hogy a szénhidrátok elengedhetetlenül fontosak a szervezetünk számára, és nem szabad ellenségként tekintenünk rájuk. „Soha nem állnék át keto diétára, vagy próbálnék alacsony szénhidráttartalmú diétát tartani.” – vallotta be. „A testünk úgy van felépítve, hogy a kalória bevitelünk 50 százaléka szénhidrátokból származzon, mert ez a szervezetünk, és különösen az agyunk által preferált energiaforrás.”
4. Táplálék-kiegészítők
Az onkológus szerint az is káros lehet, ha táplálék-kiegészítőkre hagyatkozunk, ahelyett, hogy kiegyensúlyozott étrendet követnénk, mivel ezek a tabletták és turmixok valójában növelhetik a rák kockázatát.
„A nagy dózisú, 200 százalékos napi értéket meghaladó táplálék-kiegészítők szabad gyökként hatnak. A szabad gyökök olyan dolgok, amelyek károsítják a sejtek DNS-ét. A rák első lépése pedig a sérült sejt, amelyet nem lehet kijavítani” – magyarázta.
5. Alkohol
Nichole szerint az alkoholfogyasztás hat különböző ráktípus kialakulásának kockázatát is növelheti. „Soha, semmilyen alkoholt nem fogyasztok” – mondta.
6. Feldolgozott húsok
Azt valószínűleg már mindenki tudja, hogy a hamburgerek és hasonló gyorséttermi ételek nem egészségesek, de az egészségügyi szakember szerint a feldolgozott húsfélék komolyan hozzájárulnak a vastagbélrák kialakulásához.
A szalámik, kolbászok, felvágottak, stb. Nichole szerint olyan káros élelmiszerek, amiket ki kellene iktatnunk az étrendünkből.
7. Olyan termékek, amiknek állítólag magas a fehérjetartalmuk
Miközben a fehérje bevitele az étrendünkbe alapvető fontosságú az általános jólétünk és táplálkozásunk szempontjából, Nichole szerint nem kell túl nagy nyomást gyakorolnunk magunkra, hogy növeljük a fehérjebevitelünket.
Szerinte ugyanis nem minden „magas fehérjetartalmú” címkével ellátott élelmiszer tartalmaz olyan sok fehérjét. „A magas fehérjetartalmú sütemények, fánkok, chipsek attól még fánkok, sütik és chipsek maradnak” – mondta a szakértő.
8. A reggeli kihagyása
Bár ebben az esetben nem egy bizonyos élelmiszerről van szó, Nichole arra figyelmeztette a videó nézőit, hogy soha ne hagyják ki a reggeli, mivel az valóban a nap legfontosabb étkezése. „Az, hogy reggel, amikor felébredünk, éhesek vagyunk, valójában az egészséges anyagcsere jele” – mondta.
Emellett az elegendő és pihentető alvás fontosságát is hangsúlyozta, mivel ez „kiegyensúlyozza a hormonjaidat, és segít a sejtjeidnek és az izmaidnak regenerálódni.” Végül pedig a rendszeres testmozgás fontosságára is felhívta a figyelmet, és arra, hogy lehetőleg egész nap mozgásban kell tartanunk a testünket.