A rákos megbetegedéseket az évszázad kórjaként tartják számon. Arról az életveszélyes elváltozásról van szó, amelyet a mai orvostudomány mellett időben felfedezhetnek és gyógyíthatnak, annak függvényében, hogy hol lépett fel a kór, és mennyire előrehaladott az állapota.
A rák-elkerülő diéta előnyei:
– erős antioxidáns, méregtelenítő hatású
– regeneráló hatással bír,
– erősíti az immunrendszert,
– növeli az élettartamot,
– megelőzi a rákos megbetegedések kialakulását.
Hátránya:
– a táplálkozási stílus átalakítását szükségelteti.
A rák nem tesz különbséget nemek és életkorok között, bármelyik szövetben kialakulhat, és akármelyik szervet megtámadhatja, életkortól és a beteg nemétől függetlenül.
A megbetegedés kialakulásának okai széleskörűek és nagyon változatosak, emiatt a szakembereknek máig sem sikerült összeállítaniuk egy teljes listát a kiváltó okokról és befolyásoló tényezőkről.
Olvasd el a Twice.hu összes diétáját
A rák kialakulásának leggyakoribb okai:
– folyamatos, erős stressz,
– különböző veleszületett vagy időben kialakuló sérülések,
– bizonyos élelmek, amelyek mérgező összetevőket tartalmaznak, amelyek növelik a rák fellépését az emésztőrendszerben vagy más szervekben,
– bizonyos fertőzések, például a hepatitisz C, amely az előrehaladott fázisban fejlődik csak ki a hepatokarcinómával közösen,
– a dohányzás,
– a különböző gáz-kibocsátások,
– radioaktív sugárzások,
– különböző rákkeltő anyagokkal való kapcsolatba lépés, például az azbeszt, ami tüdőrákot okoz,
– a sport hiánya,
– bizonyos gyógyszerek, még a fogamzásgátló is okozhat rákot egy érzékeny szerv-területen.
A megfelelő mennyiségű mozgás, a pihenés és az egészséges táplálkozás hozzásegíti a szervezetet, hogy felvegye a harcot a sejtmutációkkal és a sejtek szintjén létrejövő kóros elváltozásokkal szemben, hogy lebontsa a szabad gyököket, méregtelenítse önmagát, és védekezzen a megbetegedések ellen.
Ezt olvastad? Dukan diéta – fogyj gyorsan és egészségesen
A diéta, amely felveszi a harcot a rákkal szemben
Elsősorban, ez a kúra kizárja az étrendből:
– azokat az ételeket, amelyek nagy mennyiségű zsírt tartalmaznak, még ha „egészséges olajokról” is van szó – a margarint, vajat, disznóhúst;
– a sült ételeket;
– a gyorséttermi ételeket, előpanírozott termékeket;
– a péktermékeket és -süteményeket;
– a felvágottakat;
– a kereskedelemben forgalmazott konzerveket, krémeket, szószokat;
– az üdítőitalokat;
– az alkoholt;
– a dohányárut, stb.
Élelmek, amelyek megelőzik a rák kialakulását:
* Telített gabonafélék – azokról a gabonafélékről van szó, amelyek feldolgozatlanul kerülnek a tasakba, abban a formában, amelyben betakarították őket, hántolatlanul, héjastól vagy összezúzva. Ilyen a müzli (gyümölcsök nélkül), amely rengeteg B-vitamint, növényi rostot és lassan felszívódó cukrokat tartalmaz. Ezen összetevők által veszik fel a harcot a gyomor- és bélrák ellen, és kiegyensúlyozzák a vércukorszintet. Ajánlott, hogy naponta ezekből fogyassz, hacsak nem vagy érzékeny a gluténre, illetve nem szenvedsz cukorbetegségben.
* Zöldségek – jelentős mennyiségben tartalmaznak növényi rostot, ami szintén az emésztőrendszert óvja a megbetegedéstől. Ugyanakkor rengeteg vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatja hozzá a szervezetet, valamint antioxidánshoz, ami által az immunrendszer erősödik. Nyersen fogyasztva sokkal több tápanyagot vihetsz be a szervezetedbe. Naponta legalább 3 darab, különböző zöldség ajánlott.
* Gyümölcsök – bennük is jelentős mennyiségű növényi rost található, vitamin, ásványi anyag és fruktóz, antioxidáns és egyéb hasznos elem, ami védelmezi a szervezetet a betegségektől. Amit mindenképp tudnod kell róluk, hogy más élelmektől szétválasztva ajánlott fogyasztani, és semmiképp sem desszertként. 3 gyümölcsöt jó megenni naponta, tízóraira vagy uzsonnára.
* Omega 3 és Omega 6 – a halhús és a tengeri állatokból készült ételek mind gazdagak ezekben a telített zsírsavakban. Az omega 3 és 6 nemcsak regeneráló hatással bír, hanem fellazítják az elraktározott egyéb zsírokat, ezért kapnak (vagy kellene kapjanak) fontos szerepet a fogyókúrákban. Halhúst 2 alkalommal ajánlott fogyasztanod hetente.
Amennyiben nem sportolsz, elegendő, ha minden harmadik nap eszel csak húst. Dönts inkább hal-, csirke- vagy pulykahús mellett, roston megsütve, megpárolva vagy a sütőben megkészítve.
A tejtermékek is fontos szerepet játszanak a szervezetünkben, ugyanis biztosítják számára a megfelelő kalcium- és fehérjeadagot a normális működéshez. Habár nem tartalmaznak antioxidánsokat, a tejtermékek és túrófélék mégis megőrzik egészségünket, a bennük rejlő probiotikumok által.
Fotók: photl.com