Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Ha neked is a telefonod ébresztőórája az egyik leggyakrabban használt alkalmazásod, mert minden reggel addig nyomogatod a szundi gombot, hogy nyerj még egy kis időt az ágyban, amíg teljesen el nem késel, akkor alvási problémáid lehetnek. De ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül!

A kutatások azt mutatják, hogy a felnőttek többsége arról számol be, hogy fáradtnak érzi magát reggelente a hét legalább egy napján – különösen a világjárvány idején. Természetesen sok minden okozhatja ezt az álmos, letargikus érzést reggelente. De a jó hír az, hogy a többségük ellen tehetsz valamit.

Az alábbiakban 8 okot mutatunk be, amelyek miatt a szakértők szerint előfordulhat, hogy fáradtabban ébredünk fel reggel, mint ahogy este lefeküdtünk.

1. Nem alszol eleget

Ez az egyik legnyilvánvalóbb ok: egy felnőttnek átlagosan 7-9 óra alvásra van szüksége éjszakánként. Bár egyesek ennél kevesebbel is beérik, és másnap reggel mégis frissen ébrednek, ez viszonylag ritkán fordul elő.

2. Túl sokat alszol

Ugyanakkor a spektrum másik végén ott van a túlalvás is, és igen, az is baj lehet, ha túl sokat alszunk. Ehhez nem kapcsolhatunk egy meghatározott óraszámot, de onnan tudhatod, ha túlzásba estél, hogy egész nap fáradtnak érzed magadat, viszont éjszaka hirtelen energialöketet kapsz, ugyanakkor úgy érzed, nem tudsz tisztán gondolkodni, és gyakran kínoz fejfájás.

3. Nem alszol jól

Ha rendszeresen 8 órát alszol éjszakánként, és mégis fáradtan ébredsz, akkor ez azt jelzi, hogy nem alszol elég jól. Az alvásnak négy szakasza van, és ezek közül az utolsó kettő (a REM és a non-REM mélyalvás fázisai) azok, amelyek során az agyunk valóban megpihen és feltöltődik. Azok, akik gyakran felébrednek éjszakánként, valószínűleg nem töltenek elég időt ezekben az alvásfázisokban.

A mélyebb alvás elősegítése érdekében vedd lejjebb a hőmérsékletet éjszakára, próbálkozz „fehér zajjal”, hogy elfedj más, a környezetben előforduló, zavaró hangokat, esetleg próbálj ki valamilyen nyugtató teát, vagy természetes alapanyagokat és magnéziumot tartalmazó stresszoldó, alvás segítő tablettát.

4. Túl sokat iszol lefekvés előtt

A kutatások azt mutatják, hogy a lefekvés előtti alkoholfogyasztás gátolja a rendkívül fontos REM-alvást. De ha egy nagy pohár vizet vagy teát iszol közvetlenül lefekvés előtt, az sem feltétlenül jó ötlet, mert így gyakrabban kell felkeresned a fürdőszobát az éjszaka folyamán. Vannita Simma-Chiang urológus szerint a legjobb, ha néhány órával lefekvés előtt már nem iszunk semmit.

5. Túl sokat eszel lefekvés előtt

Ha valami magas cukortartalmú nassolnivalót fogyasztasz közvetlenül lefekvés előtt, az megnehezítheti az elalvást. Michael J. Breus alvásszakértő szerint jobb lenne, ha az éjszakai nassolást 200–250 kalóriára korlátoznánk, és legkésőbb 30 perccel lefekvés előtt – ez pedig ideális esetben összetett szénhidrátok és egészséges zsírok vagy fehérjék keveréke legyen.

6. Rendszertelen az alvásrended

A test szereti a következetességet, és ha egyik este 10 órakor fekszel le aludni, de másnap még éjjel 1-kor is fent vagy, az összezavarja a rendszert. A jó ritmus eléréséhez próbáld ki Catherine Darley naturopátiát alkalmazó orvos módszerét: állíts be egy éjszakai „ébresztőt” egy órával azelőttre, amikor ágyba szeretnél bújni, hogy emlékeztesd magadat, és elkezdj készülődni a lefekvéshez. Ha ezt figyelmeztető jelzést követed, egy idő után sokkal kevésbé találod elviselhetetlennek a reggeli ébresztőt.

7. Túl sokáig telefonozol esténként

Az estére beállított jelzőhang arra is figyelmeztethet, hogy ideje letenni a telefont és minden más elektromos készüléket. Ha közvetlenül lefekvés előtt még a telefonodon vagy a laptopodon görgetsz, az ezek által kibocsátott kék fény megzavarhatja a cirkadián ritmusodat, arról nem is beszélve, hogy manapság, ha végiggörgetsz a hírfolyamodon, fokozott mértékű stressznek és aggodalomnak vagy kitéve – és ez sem segíti elő a mély és pihentető alvást.

8. Alvási apnoéd van

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre kimarad, és ez horkoláshoz vezethet, valamint ahhoz, hogy gyakrabban felébredsz éjszaka. Ha erre gyanakszol, fordulj orvoshoz, aki megerősítheti a gyanúdat. Lehetséges kezelésként az orvos valószínűleg azt javasolja, hogy próbálj meg más pozícióban aludni, változtass az étrendeden, esetleg kezdj el fogyókúrázni.

Forrás: mindbodygreen.comHa nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!