Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Napjaink gluténmentes mániája és a marketing, mely a mindenmentes termékek köré épül, egy óriási fekete lyuk. Az emberek, akiket beszippant, általában nem egyértelmű kutatási eredményekre és gluténellenes hiedelmekre alapozzák a bizalmatlanságukat. A gluténmentesség ráadásul egészségtelen hozzávalókkal párosul, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

A legtöbb ma felkapott diéta szinte az összes gabonát tiltólistára teszi. Más szavakkal élve, kiöntik a kisbabát a fürdővízzel együtt. Míg egyesek a teljes ételcsoportot ellenzik, addig az olyan szervezetek, mint a Weston A. Price a finomított élelmeket stoppolja le.

Bizonyos könyvek a genetikailag módosított/kezelt termékeket ítélik el – tény, hogy napjaink gabonáinak egyre kevesebb köze van a dédapáink által termesztett kalászos növényekhez.

Mások a vegyszereket okolják az emberiség egyre romló egészségi állapotáért. Nem beszélve a kémiai adalékokról, bromidokról és egyéb ízfokozókról, melyek meggátolják az értékes tápanyagok felszívódását. Ez is mind igaz, ám senki sem vállalkozik arra, hogy kihúzza a legmérgesebb tüskét a társadalom húsából.

Létezik lehetőség arra, hogy élvezzük a kenyér – az igazi kenyér ízét napjainkban?

Egy amerikai búzatermelő szerint, igen. Stephen Jones, a Washingtoni Állami Egyetem búzatenyésztője ugyanis azt állítja, a gabonafélék között keressük a bűnbakot ahelyett, hogy a kemencénket hibáztatnánk.

Jones nem veszi be, hogy a gabonatermesztés, melynek hódol, ártana a kenyér minőségének. Meggyőződése ugyanis, hogy az igazi gond a kenyérrel az elkészítésében rejlik.

Manapság percek alatt lesz a lisztből készre sült kenyér, a több órás, akár egy napos kelesztési időt pedig különféle adalékok és gyors-élesztők pörgetik fel. Ezzel ellentétben, a csapat Jones laborjában, mely Puget Sound vidéki környezetében található, legalább 12 órán át keleszti a tésztát, és megállapította, hogy minél tovább kel a kenyér, annál kevesebb aktív glutén marad a kisült termékben.

Miközben Jones, a búzatermelő, a gabona oldalán áll, nem használ vegyszert és adalékokat, hanem hagyja, hogy a tészta tegye a dolgát, addig a kenyér, melyet kiad a kezéből, megőrzi eredeti ízét és zamatát.

Jones arról is tájékoztatott, hogy mennyivel több glutént tartalmaznak a kereskedelemben fellelhető, sietve-kisütött és mindenfélével felpumpált pékáruk. Valóban természetfeletti mennyiséget. Ennek eredményeképpen, a lakosság glutén-bevitele megtriplázódott az elmúlt 40 évben. Jones pedig szentül hiszi, hogy a probléma okozója a sütésben rejlik, nem a búzában – mit gondolsz, igaza lehet?

Jones elmélete akkor válik világossá, amikor te magad is kipróbálod a lassan kelesztett, teljes kiőrlésű gabonából sütött kenyér módszerét. Ha megeszel egy szeletet, nem puffadsz tőle, hanem jóllaksz, és remekül érzed magad.

Szóval akkor továbbra is kenyérfogyasztó maradnál? Süsd meg te magad a kedvencedet, de hagyd, hogy a lisztben rejlő enzimek végezzék a dolgukat. Jóhír, hogy egyre több pékség vált át a hagyományos kenyérsütés módszerére, és iktatja ki a termékeiből a káros adalékokat, melyek rontják a kenyér minőségét. Fedezd fel őket, és vásárolj tőlük. Ők el fogják mondani azt is, hogy amit nem eszel meg, azt fagyaszd el. Tartósítók hiányában ugyanis a házi kenyér gyorsan megpenészedik.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!