Egy brit orvos megosztotta velünk a teljes egészséghez szükséges három legfontosabb étrend-kiegészítőt. Dr. Zalan Alam, aki idős emberek életminőségére szakosodott háziorvos, azt vallja, hogy a megfelelő étrend-kiegészítők kiválasztásakor „a legfontosabb a személyre szabás. Az ember biológiai életkorától és a célkitűzésektől függ, mit érdemes választani” – nyilatkozta.
Sok dietetikus azt javasolja, hogy a szükséges tápanyagokat kiegyensúlyozott étrendből szerezzük be, és némelyikük szerint a kiegészítők szedése idő- és pénzpazarlás, legrosszabb esetben pedig akár veszélyes is lehet.
Az Egyesült Államokban az FDA arra ösztönzi a gyógyszeripart, hogy a potenciálisan veszélyes gyógyszerek és étrend-kiegészítők ne legyenek vonzóak, így csökkentve a túlzott fogyasztás kockázatát.
Dr. Zalan Alam elárulta, hogy bár három specifikus kiegészítőt részesít előnyben, azonban mindenképpen érdemes konzultálni az egészségügyi szakemberekkel, hogy felmérjék a kockázatokat, prioritásokat, és hogy melyik a legjobb választás számunkra.
Oroszlánsörény gomba
Alam oroszlánsörény gomba kivonattal gazdagítja reggeli kávéját. Az orvos azért vezette be ezt a szokást, hogy csökkentse a kávéfogyasztását, és elkerülje a magas koffeinbevitelhez kapcsolódó vérnyomás-ingadozásokat és fáradtságot.
Az oroszlánsörény gombából származó kivonat bizonyítottan javítja a memóriát, erősíti az immunrendszert, fokozza a koncentrációt, csökkenti a gyulladást és enyhíti a kimerültséget. Számos orvos kedvence, hiszen az oroszlánsörény gomba gazdag tápanyagokban, mint például a tiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és niacin (B3-vitamin). Ezenkívül alapvető ásványi anyagokat is tartalmaz, többek között mangánt, cinket és káliumot.
Egy 2020-as tanulmány kimutatta, hogy az oroszlánsörény gomba napi szedése 49 héten keresztül jelentős javulást eredményezhet az Alzheimer-kórban szenvedők kognitív egészségében is.
Cink
Alam cink-kiegészítőt szed, hogy megelőzze azokat a betegségeket, amelyeket a pácienseitől kaphat el. Ez a nyomelem megtalálható a vörös húsban, kesudióban és osztrigában, és alapvető szerepet játszik az immunrendszerünk támogatásában.
„A cink nem akadályozza meg, hogy elkapjunk egy vírust, de csökkenti annak súlyosságát, amikor mégis megbetegszünk” – osztotta meg. „Ezáltal lerövidítheti a betegség időtartamát, vagy csökkentheti a gyógyulási időt.”
A kutatások valóban kimutatták, hogy a cink segíthet lerövidíteni egy megfázás időtartamát akár két nappal is. Ez az ásványi anyag hozzájárul a sebgyógyuláshoz, a szénhidrátok lebontásához és a sejtek növekedéséhez. Emellett segíthet a termékenység és a szem egészségének megőrzésében, valamint védelmet nyújthat a gyulladásos betegségek ellen.
Amennyiben étrend-kiegészítőket szedünk, fontos a mérsékletesség a cink-kiegészítők szedésében, mivel a túlzott bevitel hányingert, szédülést, fejfájást, hányást és az immunrendszer legyengülését okozhatja, ami fokozott fertőzési kockázathoz vezethet.
D-vitamin
A téli napfényhiány pótlására Alam D-vitamint szed, amely egy alapvető vitamin, amit a szervezet a napfény UV-sugarainak hatására termel és olyan élelmiszerekben is megtalálható, mint az olajos halak és a tojássárgája.
A Cleveland Clinic szerint az amerikai felnőttek mintegy 35%-a D-vitamin-hiányos. A kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszerben és a kalcium felszívódásában, és csökkentheti az autoimmun betegségek, például a cukorbetegség, az asztma és a reumás ízületi gyulladás kockázatát.
Ahogyan a cink esetében is, a túlzott D-vitamin-bevitel súlyos következményekkel járhat. Dr. Zalan Alam azonban úgy véli, hogy „az egyén döntése, hogy szed-e D-vitamin-kiegészítőt, de a cinkhez hasonlóan biztonságos mennyiségben fogyasztva nem valószínű, hogy ártalmas lenne.”