KezdőlapHi-TechGigabiten túli internetsebesség a UPC svájci kábelein

Gigabiten túli internetsebesség a UPC svájci kábelein

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Minden eddigi eredményt és várakozást felülmúló, 1,37 Gbites internetes adatátviteli sebességet hagyományos kábeltelevíziós hálózaton keresztül a UPC svájc leányvállalata, a cablecom mérnökei. A cablecom mai bejelentése szerint az európai kábeles szolgáltatók Luzernben megrendezett közgyűlésének első napján a svájci UPC-vállalat egy sikeres rekordkísérlettel demonstrálta azt, hogy a már kiépített és széles körben használt kábelhálózatokon is megvalósítható a ma még elképesztőnek számító 1 Gb feletti átviteli sebesség.

A másodpercenkénti több mint 1Gb-es adatátvitel mintegy 70-szeresen haladja meg a konkurens vezetékes xDSL hálózatokon elérhető legmagasabb sávszélességet. Ezen a letöltési sebességen 1 másodperc alatt a számítógépre tölthető 100 zeneszám, de egy teljes HD mozifilm lehívása sem tart tovább 5 másodpercnél. Egyelőre azonban nemcsak a gigasebesség kezeléséhez nélkülözhetetlen modemek hiányzanak ehhez, hanem a fogadásukhoz szükséges teljesítményű otthoni számítógépek és hálózati eszközök, pl. wifi routerek is. A UPC svájci leányvállalata a Ciscoval működött együtt, amely külön a rekordkísérlethez állított össze egy internet modemet a már ma is fellelhető alkatrészekből.

Egyelőre még nem jósolható meg, hogy mikor indulhatnak kereskedelmi forgalomban is ilyen magas sebességű szolgáltatások. A UPC jelenleg a hazai piacon is 120 Mbites Fiber Power internet-szolgáltatással csúcstartó.

Eric Lennon, a UPC európai részlegének műszaki főigazgatója a bemutató kapcsán azt hangsúlyozta: „ez a teszt megmutatta, hogy a jelenleg is használt hibrid optikai-koaxiális (HFC) kábelhálózati technológia alkalmas az akár 1Gb feletti sebességek kiszolgálására is. Szívesen működünk együtt a processzorgyártókkal és az olyan rendszerszállítókkal, mint a Cisco, hogy ilyen magas sebességre épülő szolgáltatásokat fejlesszünk ki.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet