Eredetileg az aszalási eljárás tartósítást jelent, legfőképp gyümölcsöket aszaltak elődeink, így télen is hozzájuthattak az ízletes zamatukhoz.
Olvasd el ezt is: Stephen Hawking halála előtt egy utolsó figyelmeztetést intézett az emberiséghez
Ha tehetjük, akkor készítsünk mi magunk aszalt finomságokat, mert az üzletek polcain található termékek több esetben is tartalmazhatnak kén-dioxidot, illetve szorbinsavat, amelyek a tartósításért felelnek és kiemelik a gyümölcsök ízvilágát, de az egészségre már kevésbé vannak pozitív hatással vannak a kémiai adalékok.
A kamra polcain mosolygó almákból készíthetünk aszalt változatot is. Igaz, hogy nyersen fogyasztva egészségesebb, de ha aszalva fogyasztjuk, akkor könnyebben kielégíthetjük édességigényünket, sokkal egészségesebben téve ezt, mintha az üzletekből beszerezhető, különböző cukrozott süteményeket fogyasztanánk.
Ha otthon aszaljuk meg a gyümölcsöket, akkor az aroma mellett nagyrészt bennük marad a karotin, B1, B2-vitamin, niacin, C-vitamin és ásványi anyagok közül például a kalcium, kálium, vas, réz. A magas rosttartalmuk segíthet a székrekedésben szenvedőknek, telítettség-érzést is biztosítanak.
» Dubajba ment tanárnőnek, hogy milliárdosok gyerekeit korrepetálja: „3 ezer dollárt kaptam, hogy megoldjam a gyerek házi feladatát”
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» „A vőlegényem két nappal a lánykérés után lefújta az esküvőt, amikor megtudtam miért, összeomlott a családom”
» A gondolatok, amelyeket az Univerzumnak küldesz, elkerülhetetlenül visszatérnek hozzád
Az aszaláshoz szükség van ép gyümölcsökre, alaposan meg kell mosni, majd utána szárazra törölni. Nem kell meghámozni, de ha szeretnénk, akkor meg lehet, utána nagyobb darabokra fel kell vágni, ha zavar a nagyobb mag, azt is ki lehet szedni. Az aszaláshoz szükséges a szellős hely, ha szabadban és napon történik a folyamat, de lehet a sütőben, kemencében is szárítani. A lényeg, hogy a gyümölcs el kell veszítse víztartalmának 80 százalékát. Ha napon történik az aszalás, akkor időnként mozgassuk meg a gyümölcsöket, fontos, ha megnyomkodjuk, akkor ne jöjjön ki belőlük lé. Majd ezután száraz, hűvös helyen kell tárolni, egy dobozban akár egy évig is eláll.