A szeptember bizony az eltevések hónapja, számos háziasszony tölti fel az éléskamrát a hideg évszakokra. Ilyenkor lekvárt, savanyúságot, kompótot, befőttet, zöldségszószt és lecsót is elraktározunk, szükségünk is lesz rá, hiszen napról napra mennek fel az árak.
Erdélyben közkedvelt a zakuszka is, amit ősszel és télen kenyérre kenve fogyasztanak. Ám nem mindenki tudja tökéletesen elkészíteni ezt az ételt, sok esetben előfordulhat, hogy a zakuszka keserű lesz. Hogy lehet gyorsan megmenteni? Mindössze négy nyers burgonyára van szükséged. Íme, hogyan kell csinálni!
A zakuszka Erdélyben alaprecept, de egyre többen kedvelik meg Magyarországon is. A legtöbb háziasszony számos receptet kipróbál az évek során, amíg meg nem találta a tökéleteset. Sajnos fennáll annak a lehetősége, hogy a hagyományos zakuszka keserűvé válik.
Ez legtöbbször a zöldségek miatt történhet. Jó ötlet minden egyes terméket feldarabolni és megkóstolni, mielőtt belekezdenénk a zakuszkakészítésbe. Ha ezt elfelejtettük megtenni, még nem kell kidobni a zakuszkát, ugyanis van egy jó megoldás.
A szakértők azt javasolják, hogy tegyünk négy hámozott burgonyát az edénybe. A nyers zöldségek kivonják a keserű ízt. Ajánlatos folyamatosan kóstolgatni és óránként legalább háromszor megkeverni az edény aljától felfelé.
Ezekre is mindenképpen figyelj oda
Előzetesen grillezzük meg a zöldségeket: a zöldségeknek rendkívül kellemes füstös aromája lesz, ha a feldarabolás és a főzés előtt meggrillezzük őket.
Alaposan tisztítsuk meg a zöldségeket: vágjuk ki belőle a meghibásodásokat, szedjük ki a magokat. Ha a zakuszkába padlizsán is kerül, ügyeljünk arra, hogy ne legyen benne héj, de a paprika magjaira is figyeljünk, mert, ha az ételbe kerül keserű ízt adhat a zakuszkánknak.
A szakértő zakuszkakészítők szerint a paradicsompüré kiváló lehet a zöldséges zakuszkában, ezzel időt is megspórolhatunk.
Ne főzd túl: a zöldségeknek nem szabad püré állagúnak lenniük. A profi szakácsok tudják, hogy a zakuszka akkor van kész, amikor az olaj feljött a tetejére.
Ne feledkezzünk meg a fűszerekről: a fűszerek nagyon fontosak. Nem kell túlzásba esni velük, mert a zakuszka számára kiválasztott friss zöldségek is különleges ízt adnak, de néhány hozzávalóra szükségük van. Használhatja: szárított kakukkfüvet, babérlevelet és borst.