Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Ezt az étvágygerjesztő palacsintát mindenképp ki kell próbálni!A pancake az új kedvencünk!

Fotó: wikimedia.org
Fotó: wikimedia.org

A palancsintát már a 13. század óta ismerik, azóta egyre inkább teret hódított az egész világban. Számtalan formában és ízesítéssel készül ez a közkedvelt, és igencsak laktató eledel. Készülhet édes, de akár sós formában is, reggelire, vacsorára, ebédre, hétköznapokra, de nagyobb ünnepekre is.

Az alábbiakban egy-két ötletet mutatunk, hogy mitől lesz igazán finom a palacsinta!

Étvágygerjesztő palacsinta

Hogy mi a titka? Öntsük a lisztet egy tálba, mélyítsünk a közepébe egy lyukat, és abba tegyük a tojást. Ezután lassan kezdjük összekeverni, így elkerülhetjük, hogy a liszt csomós legyen. Addig kevergessük, míg a massza sima lesz. Ha másképp nem tudunk megbirkózni a csomókkal, egy szitán passzírozzuk át.

Ízlés szerint keverhetünk hozzá rumot, kakaót, vaníliát, vagy fahéjat is. Nagyon finom lesz, ha apróra vágott szárított gyümölcsöket, vagy citrom héjat keverünk a palacsinta tésztájába. Mielőtt nekifognánk sütni, hagyjuk pihenni legalább egy fél órán keresztül. Ez idő alatt a liszt elég nedvességet szív magába, és a tészta sokkal rugalmasabb lesz.

Egy másik tipp: figyeljünk arra, hogy a serpenyő egyenletesen, és megfelelően fel legyen forrósítva. Ha nem elég meleg, akkor a tészta nem sül meg, ha pedig túl forró, akkor gyorsan kiszárad, kemény lesz, és kiszárad.

A leggyorsabb palacsinta

Tegyük a hozzávalókat egy mély tálba, és keverjük el alaposan mixerrel. Ez a technika egyszerű, és gyors, de hagyjuk pihenni elegendő időt sütés előtt a tésztát. Ha sört keverünk hozzá, akkor sokkal légiesebb lesz a tészta, de vigyázat, ilyenkor kevesebb tejet kell adni hozzá.

Klasszikus palacsinta

Tegyünk egy tálba 4 tojást, és egy csipet sóval, 50 gramm kristálycukorral, és egy csepp vaníliaeszenccel keverjük el. Egy másik tálba tegyük bele a lisztet, mélyítsünk a közepébe egy lyukat, majd öntsük bele a tojásokat. Ezután fokozatosan keverjük hozzá a tejet, kezdjük csak 50 ml-el, majd annyit adjunk hozzá, amennyit felvesz. Kevergessük egy kézi habverővel, ne legyen túl vastag a tészta. Adjunk hozzá 50 gramm olvasztott vajat is, majd egy szűrőn engedjük át a masszát, és hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben egy órán keresztül. Sütéskor egy csepp olajat tegyünk a serpenyőbe, majd öntsünk bele egy nagy evőkanál masszát, és simítsuk szét.

Az amerikai palacsinta kicsi, kerek és vastag, nem olyan nagy és vékony, mint mifelénk. Amíg elkészül az egész, a már kész palacsintákat helyezzük meleg gőzfürdőbe, hogy ne hűljenek ki. Tálalhatjuk eperrel, áfonyával, birs lekvárral, őszibarackkal, csokiöntettel, pudinggal, de akár sajttal vagy spenóttal is.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!