Ettél már zölddió befőttet? A nagymamák kamrapolcán mindig található egy-két üveggel a csodálatos finomságból. Liba- és kacsasült mellé a legjobb köret, de önmagában is nagyon megállja a helyét. Ha van egy jó nagy diófád, még ma megpróbálhatod eltenni a friss, zöld burkokat.
A piacon nem igen tudunk beszerezni zölddiót, de, ha nekünk nincs diófánk, próbálkozzunk a szomszédnál. A diókat mossuk meg, villával szurkáljuk meg a zöld burkokat, és tegyük befőttes üvegbe.
Ha van rajtuk rossz, mindenképp vágjuk ki. Töltsük fel az üveget vízzel. Két hétig minden nap öntsük le róluk a vizet, majd töltsünk újat. Közben tároljuk hűvös helyen az üveget. Két hét múlva a diókat töltsük egy nagy lábosba, majd öntsünk hozzá 1 dl 10 százalékos ecetet, és annyi vizet, hogy ellepje őket. Forraljuk fel, és öntsük le róluk a vizet.
A dió meg fog puhulni, és egészen fekete lesz. Ezután töltsük fel megint vízzel, és adjunk hozzá 1 kg cukrot, 1 fahéj rudat, 8-10 darab szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat.
Kevergessük, addig, míg felforr, majd hagyjuk állni a lében egy napig. Két nap után újra forraljuk fel, majd a forrón kiszedett diókat tegyük 720 ml-s üvegekbe, és adjunk mindenikhez egy stampedli rumot. Ezután töltsük színültig lével az üvegeket. Fedjük le az üvegeket két-két réteg fóliával, közéjük pedig tegyünk egy késhegynyi nátrium-benzoátot.
Tartsuk néhány napig sötét, száraz dunsztban az üvegeket.
Fotó: Sokszínűvidék.hu