Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Nagyon sok embernek a kék valamilyen árnyalata a kedvenc színe, és ez a szín összesen 75 ország zászlajában megtalálható.

A természetben azonban valamiért nagyon ritkán fordul elő, különösen az állatvilágban. Valószínűleg egy kezeden meg tudod számolni, hány kék állatot ismersz. Na de vajon miért van ez így?

Az állatok színe gyakran a táplálékuktól is függ

Majdnem minden szín az élőlények szőrén, bőrén, tollazatán található pigmenteknek köszönhető, és ez gyakran az elfogyasztott tápláléktól is függ. Például a flamingók rózsaszín tollazata is az étrendjüknek köszönhető, amely alfa- és béta-karotinban gazdag, és a lazac is az apró tengeri rákokban található astaxanthin nevű vegyületnek köszönheti jellegzetes rózsaszín árnyalatát.

Ugyanez vonatkozik a barna, piros és narancssárga színre is, de a kék kivételt képez. Ez ugyanis nem valódi festékanyag eredménye, ezért is olyan ritka.

A legtöbb kék állat valójában nem kék

A szín, amit érzékelünk, tulajdonképpen az egyes tárgyakról visszaverődő fény hullámhossza. Egyes állatok kéknek tűnnek, ami többnyire azt jelenti, hogy kifejlesztettek egy módszert, hogy becsapják a szemünket: vagy a fizikai testfelépítésük, vagy a fényvisszaverés révén. És ha már a szemnél tartunk: abban sincs kék festékanyag (melanin).

A gyönyörű azúrlepke is csak azért látszik kéknek, mert a szárnyai ilyen módon tükrözik vissza a fényt. A szárny mikroszkopikus struktúráján található pikkelyek a kéken kívül az összes többi színt elnyelik. Ha azonban a szárnyak valamilyen más közegbe kerülnek levegő helyett, például ha alkoholt cseppentenek rájuk, a kék szín eltűnik, és más veszi át a helyét.

Nincsenek kék tollú madarak

A kéknek látszó madarak hasonló szerkezetű tollal rendelkeznek – csak a kék fényt tükrözik. A tollakon apró gyöngyök találhatók, amelyek a kék kivételével az összes többi színt elnyelik, és csak a kéket verik vissza.

Csak egyetlen lepkefaj állít elő kék pigmentet

A kék, mint pigment, elképesztően ritka a természetben. Egyetlen lepkefaj létezik, az olivewing, aminek a szárnyában valóban található kék festékanyag. Ez a faj valóban kémiai úton hozza létre a kék színt, ezért az nem változik, bármilyen szögből, vagy bármilyen közegben nézzük is. A kutatók számára ez a lepke a mai napig rejtély marad.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!