Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A kíváncsiság mindennél jobban motivál bennünket a tanulásra. Sőt mi több, azáltal, hogy kérdéseket teszünk fel, tápláljuk a kreativitásunkat, és így új, innovatív megoldásokhoz juthatunk. Éppen ezért az embereket mindig arra kellene ösztönözni, hogy kérdéseket tegyenek fel minden lehetséges témával kapcsolatban. Azonban vannak olyan égető kérdések, amelyekre rendkívül nehéz választ találni.

Ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a választ a 12 legkülönösebb kérdésre, amit valószínűleg a legtöbben feltettünk magunknak életünk során.

1. Kit illet meg a középső ülés kartámasza?

Erre vonatkozóan nincs hivatalos „szabály”. Ugyanakkor számos etikett szakértő arra a következtetésre jutott, hogy a középső ülésen helyet foglaló személy érdemli meg a karfákat, mégpedig a következő okokból:

A folyosó mellett helyet foglaló utasnak lehetősége van kinyújtani a lábát, az ablak melletti személy pedig nekidőlhet az ablaknak, élvezheti a kilátást, és közvetlenül kapja a fényt. A középen helyet foglaló utasnak azonban nem sok lehetősége van arra, hogy mozogjon, kinyújtsa a lábát, és arra sincs lehetősége, hogy nekidőljön valaminek.

Ezt már olvastad? Vajon miért állnak hátratett kézzel a légikísérők a gépre való felszálláskor?

2. Miért van a szénsavas üdítők palackjának domború alja, míg a vizes palacknak sima?

Ezek a „dudorok” azért vannak, hogy növeljék a palack keménységét. Erre azért van szükség, mert a műanyag palacknak ​​képesnek kell lennie ellenállni a szénsavas gáz nyomásának. Ezenkívül ezeket az italokat általában hidegen fogyasztják, és amikor egy folyadék lehűl, a térfogata is változik, és ezzel a megoldással elkerülhető, hogy a palack behorpadjon. A dudorok sarka képes enyhén kitágulni, illetve összehúzódni, anélkül, hogy a palack eltörne, és így alkalmazkodik a térfogatváltozáshoz.

3. Miért nem találják meg a legyek a nyitott ablakot?

A legyek összetett szeme lehetővé teszi, hogy a rovarok rendkívül pontosan meg tudják különböztetni a fényt a sötétségtől. Amikor a szobában köröznek, tulajdonképpen a fényforrást keresik. Bár természetesen a nyitott ablak a fényforrás, ez ugyanakkor egy kívülről jövő légáramlatot is biztosít. Ebbe a légáramba pedig a rovar nem szívesen repül bele, ezért elkerüli az ablakot, és próbál más fényforrás után nézni.

Ezt már olvastad? Ez történik, ha egy légy az ételedre repül… Rosszabb, mint amire gondoltál!

4. Miért csúszik a jég?

A jég azért csúszik, mert a felülete közel van az olvadásponthoz. A csúszást azok a vízmolekulák okozzák, amelyek a felszínen vannak, és nem tudnak szorosan kapcsolódni más vízmolekulákhoz. A jégnek nagyon szabályos kristályszerkezete van, a kristályban lévő minden vízmolekula három másik molekulához kapcsolódik. A felszínen levő molekulák azonban csak két másikhoz kapcsolódhatnak. Mivel ilyen gyengén csatlakoznak a kristályszerkezethez, ezek a molekulák sokkal „mozgékonyabbak”, és ahogy mozognak, kapcsolódnak és leválnak különböző részeken. Valahogy úgy képzelhetjük el, mint egy táncparkettet, amit gyöngyökkel szórtak tele.

5. Miért dorombolnak a macskák?

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a macskák örömükben dorombolnak, mert általában olyan pillanatokban teszik ezt, amikor éppen kényeztetjük őket. A kutatások azonban úgy találták, hogy a dorombolásnak kommunikációs és gyógyító vonásai vannak. A kutatók azt is felfedezték, hogy a macskák dorombolása olyan frekvenciájú rezgést hoz létre, ami enyhíti a fájdalmat, gyógyítja az ödémát, a sebeket és a légzési zavarokat. Ez azt is megmagyarázza, miért találják a macskatulajdonosok olyan megnyugtatónak bolyhos kedvenceik ölelgetését.

Ezt már olvastad? Alvás közben a macskák elpusztítják a negatív energiákat, amit az emberektől szívtak magukba

6. Milyen színű valójában a tükör?

A tökéletes tükör minden létező színt visszatükröz, azaz minden hullámhosszt visszaver. A fehér fény pedig az összes létező színt magában foglalja. Ezért azt mondják, hogy a tükör is fehér. Viszont, mivel a tükör a zöld fényt valamivel jobban visszaveri, ez enyhe halványzöld árnyalatot eredményez.

7. Miért olyan lassú a lajhár?

A lajhár étrendje szinte teljes egészében alacsony tápértékű levelekből áll, ami azt jelenti, hogy az állat kalória-bevitele is alacsony. Mivel a lajhárok fákon élnek, a mászás mindennapi tevékenységnek számít, ami sok energiát vesz igénybe. Annak érdekében, hogy ehhez az életmódhoz alkalmazkodjanak, az anyagcseréjük lelassult, és rendkívül lassan mozognak.

8. Miért nem ragad a ragasztó a tubus falához?

A legtöbb ragasztó oldószerként vizet tartalmaz, amely vastag, folyékony formában tartja a palackban. Csak akkor lesz ragadós, amikor kinyomjuk a tubusból, hogy felvigyük valamilyen felületre. Ahogy érintkezésbe lép a levegővel, a ragasztóban lévő víz elpárolog, és a folyadék megszilárdul.

9. Miért fehér a menyasszonyi ruha?

A 19. században a legtöbb nő még olyan ruhában ment férjhez, amit más alkalmakkor is újra fel tudott venni. A fehér menyasszonyi ruha fantáziáját később a hollywoodi filmipar tette rendkívül népszerűvé, de annak idején csak a gazdag családok engedhették meg maguknak, hogy fehér ruhát vásároljanak. A középosztálybeli emberek csak az 1950-es években kezdték el másolni ezt a divatot, mivel ekkoriban lehetővé vált az olcsóbb anyagok előállítása.

Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy nem minden kultúrában terjedt el a fehér menyasszonyi ruha. Indiában és Kínában például a menyasszonyok vörös ruhát viselnek, ami a szerencse és a siker szimbóluma.

Ezt már olvastad? Senki sem mondta nekem ezt az esküvő előtt: 7 váratlan következtetés 10 év házasság után

10. Fehér alapon fekete, vagy fekete alapon fehér csíkos a zebra?

Sokáig tartotta magát az a vélemény, hogy a zebra fehér állat fekete csíkokkal. De, mint kiderült, ennek épp az ellenkezője igaz. A zebrák eredeti színe fekete. A fehér csíkok csak később jelennek meg, és bár már az anyaméhben, embrió korban létrejön a mintázat, a fiatal példányokon még nincsenek teljesen kifejlődve a csíkok.

11. Miért van olyan rossz az íze a narancslének fogmosás után?

A fogkrém egy kissé összezavarja az ízlelőbimbóinkat. Egyik összetevője, a nátrium-lauril-szulfát, a nyelv ízlelőbimbói közül blokkolja az édes érzetért felelőseket, és így a keserű ízek fokozottan érezhetőek.

12. Miért izzad a tenyered, amikor ideges vagy?

A stresszes izzadság idegi alapú izgalom eredménye. A testünkben adrenalin szabadul fel, ami a szívet is hevesebben megdobogtatja, annak érdekében, hogy készen álljunk bármire, ami ezután következik. Az izzadás fő funkciója egyébként a testhőmérséklet szabályozása. A test két olyan területe, ami a legsűrűbben tartalmaz verejtékmirigyeket: a talp és a tenyér.

Ezt már olvastad? Izzad a tenyered? Ebben a betegségben szenvedhetsz!

Nos, téged megleptek ezek a válaszok?

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!