A kapor az az aromás fűszernövény, mely a Földközi-tenger keleti vidékéről származik, és amelyről a Középkorban azt állították, elűzi a rossz szellemeket. Nálunk ez a növény az életképességet szimbolizálja, jótékony hatásait pedig 5000 évvel ezelőtt is már ismerték.
A fűszernövény leveleit főként különféle ételek, saláták, sültek ízesítéséhez használják, azonban a belőle készített tea is csodát művel nemcsak az ízlelőbimbóinkkal, hanem a szervezetünkkel is.
Olvasd el ezt is: 8 egészségtelen étel, amit a kardiológusok soha nem ennének meg – Azt is elárulják, miért!
A kapor azon kevés aromás növények közé tartozik, melynek egyaránt fogyaszthatók a levelei, magvai és még a törzse is. Bőven van benne illóolaj, kalcium, vas, magnézium, kén és nátrium, továbbá A, B és C vitaminokban is gazdag. Az előbb említett illóolaj 40–60%-ban karvont tartalmaz, egy olyan anyagot, melynek rákmegelőző hatása ismert.
Az alábbiakban a kaportea jótékony hatásait gyűjtöttük egy csokorba, teáét, melyet 2 kiskanál kapormagból és 250 ml forró vízből készíthetsz el, néhány percig áztatva.
Tipp: Sóska, az egészséges immunrendszerért!
» Személyiségteszt: fontos dolgot árul el rólad az, ahogyan a hüvelykujjaidat tartod, amikor a kezeidet összefogod
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» A nő kíváncsiságból vásárolt egy DNS-tesztet magának és az apjának, de az eredmény megrázó hatással volt a családra
» A buddhizmus szerint ezt a 10 dolgot a lehető leghamarabb törölnöd kellene az életedből!
1. A kapor segít a fogyásban – fogyókúrák, diéták alatt nagy előszeretettel alkalmazzák, ugyanis jó szövetséges a pluszkilók ellen. A növény, vízhajtó hatása révén, meggátolja a folyadékok felgyülemlését a szervezetben, és felveszi a harcot a kellemetlen narancsbőr ellen is.
2. Megvéd a hasi fájdalmaktól – a kapornak görcsoldó hatása is ismert, és serkenti az emésztőrendszer működését. Ennek eredményeképpen, csillapítja a hasi fájdalmakat, az újszülöttek számára is kiváló görcsoldó.
3. Gyógyítja a csontozat problémáit – a növények sorából a kapornak, pontosabban a magjának van a legnagyobb kalciumtartalma. Egy teáskanál kapormagban ugyanis több kalcium rejlik, mint egy teli -kanna tejben. Amennyiben gondjaid vannak a csontjaiddal, érdemes naponta legalább egy csésze kaporteát meginnod.
4. Frissíti a leheletet – fogfájásra és a lehellet felfrissítésére rágcsálj kaporlevelet vagy kapormagot, illetve öblögess langyos kaporteával.
5. További jótékony hatásai – a kapor kiváló gyógyszer a menstruáció kimaradásakor, az anorexia kezelésére, a szívbántalmakra vagy a húgyúti problémákra. Ajánlott kaprot alkalmazni aranyér esetén, de a női meddőségre, bármilyen görcsre, puffadásra, emlő hypoplasiára, korai menopauzára, álmatlanságra, mellékvesefunkció-zavarokra, kómás esetekre is javallott.
Nem ajánlott a kapor fogyasztása ételekben, tea formájában vagy nyersen azok számára, akiknek valamilyen egészségügyi problémájuk van az ösztrogén-túltengés miatt, illetve akik daganatos betegségekben, poliartritiszben vagy sclerosis multiplexben szenvednek.