Sokan nem tudják elképzelni az életüket fahéj nélkül, keverik kávéba, teába, süteményekbe, gyümölcssalátába, de még húsok fűszerezéséhez is használják. Azonban ahhoz, hogy a megfelelő fahéjat vásárold, nem árt tudni egy pár fontos információt róla.

Használj mindig friss fűszert. Minél tovább áll egy fűszer, annál többet veszít értékes tulajdonságaiból. Ezért ajánlatos otthon őrölni a fahéjat. Vásárold meg inkább rúd formájában, és amikor szükséged van rá, akkor darálj egy keveset belőle por állagúra.
A fahéj nagyon sokféle lehet, soha nem tudhatod, hogy éppen melyik változatát vásároltad meg por formájában. Mint ahogy azt sem tudod, hogy száz százalékig fahéj-e a megvásárolt por. A ceyloni fahéj világosabb színű, és intenzívebb az íze, mint az indonéziai fahéjnak. Ez utóbbit gyakran “hamis” fahéjként is emlegetik, kissé bordós árnyalatú, és nem olyan erős ízű.
Ha tudsz szerezz be egy rúd ceyloni fahéjat, hiszen ez sokkal finomabb. A fahéj eredetiségét egy csepp jóddal tesztelheted. Ettől a ceyloni fahéj csak kevésbé, míg az indonéziai jobban el fog színeződni, kékes színűre vált, mivel több keményítőt tartalmaz.
Ezt már olvastad? 10 TIPP: így használhatjuk a fahéjat egészségünk megőrzésére!
Mire jó a fahéj?
- egy csipet fahéj naponta tartalmazza a szükséges mangán, vas és kalcium adagot. A fahéjból jól felszívódnak ezek.
- a fahéj egy természetes véralvadásgátló, és javítja a vérkeringést
- antibakteriális hatása van, elpusztítja a baktériumokat, és a gombákat
- csökkenti a vércukorszintet, szabályozza a koleszterinszintet, javítja az agy működését
- erős antioxidáns hatással rendelkezik
- felgyorsítja az anyagcserét, segíti a fogyást. Egy pohár langyos vízben keverj el egy csipet fahéjat, és idd meg éhgyomorra
- esténként igyál meg egy csésze langyos mézes tejet, hiszen biztosítja a jobb alvást, nyugtatja az idegrendszert
Ezt már olvastad? Fahéjtea, az egészség garantált itala. Íme 3 recept!