Ha valami könnyű levesre vágyunk a sok karácsonyi zsíros étel után, készítsünk finom francia hallevest.

Nem csak finom, hanem a régi hagyomány szerint a hal szerencsét is hoz: a jövőben megsokszorozódik vagyonunk, vagyis annyi pénzünk lesz, mint a halpikkely.
Hozzávalók:
1 kg halfilé,
2 fej vöröshagyma,
750 gramm burgonya,
2 nagy paradicsom,
3 szál petrezselyem,
1 szál kakukkfű,
1 szál zsálya,
1 babérlevél,
4 evőkanál olívaolaj,
75 ml Pastis (francia ánizskonyak),
1 liter alaplé,
1 kisebb bagett,
1 gerezd fokhagyma,
só, bors.
Elkészítés:
A halfiléket vágjuk nagyobb darabokra. A hagymát pirítsuk meg az olajon. A héj nélküli paradicsomot és a burgonyát vágjuk kockákra az apróra vágott fűszerekkel együtt keverjük hozzá a megpirított hagymához.
Öntsük fel az egészet az alaplével. Majd mikor már kellőképpen megfőttek töltsük hozzá a Pastist. Kb. húsz perc főzés után, adjuk hozzá a halfiléket, és még kb. tíz percig főzzük.
A bagett mindkét oldalát kenjük meg vékonyan olívaolajjal, dörzsöljük be fokhagymával, és pirítsuk meg. A forró leves mellé fogyasszuk.