KezdőlapReceptekÉtelekErdélyi töltöttkáposzta

Erdélyi töltöttkáposzta

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ha azt mondjuk töltött káposzta, azt kell mondjuk, hogy Erdélyben szinte minden háznál ismernek külön receptet rá. A közös mindegyikben a káposzta, a disznó- és marhahús. És természetesen a tejföl, mert tejföl nélkül mit sem ér a töltött káposzta.

A töltött káposzta elkészítése minden háznál más és más. A különböző elkészítési módot nemcsak a hozzávalók váltakozása adja, hanem a töltött káposzták elhelyezése a lábosban. Egyes háziasszonyok a töltetlékek közé káposztát is tesznek. Egy azért biztos, a töltött káposzta szorosan hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez.

Erdélyi töltöttkáposzta

Hozzávalók:
– ¾ kg őrölt disznóhús
– ¼ kg őrölt marhahús
– füstölt sonka
– füstölt oldalas
– 1 kg vágott káposzta
– 1 fejes káposzta
– káposztalé
– 4 kanál zsír (a legjobb a kacsa vagy libazsír)
– 200 g rizs
– 2 hagyma
– 2 tojás
– tejföl
– fokhagyma
– só, bors, csombort, majoránna, kömény

Elkészítése:

Körül belül 10 percig főzzük a rizst. A hagymát kissé megpirítjuk, vajban. A darált húst hozzáadjuk a hagymához és a fokhagymához, a rizshez. Mindezt jól megfűszerezzük fűszerpaprikával, sóval, borssal, csomborttal és majoránnával.

Szétválasztjuk az előre vízben megfőzött káposztaleveleket, és rendre megtöltjük őket a húsos, rizses töltelékkel. Az elkészült töltelékeket egyenként egymás felé berakjuk egy agyagfazékba. Mielőtt a töltelékeket beraknánk az edénybe, az aljára egy réteg káposztát, füstölt sonkát és oldalast teszünk, ezekre jönnek majd a töltelékek. Az töltelékek tetejére ismét vágott káposztát teszünk, amit jól megfűszerezünk. Ezt felöntjük vízzel, vagy akár káposztalével, de arra ügyeljünk, hogy a káposztalé igencsak sós.

A töltöttkáposztát lassú tűzön, anélkül, hogy megkevernénk megfőzzük, ez körül belül négy órát vesz igénybe. A tejfölt tálaláskor tesszük hozzá a töltöttkáposztához.

Forrás: kakukk.ro

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet