Ha igazi francia hagymakrémlevesre vágyunk, készítsük el otthon. Ha valaki egyszer legalább kipróbálja és megkóstolja, soha többet nem fog étterembe rohanni érte. Az előkészületek hangulata fokozható, egy pohárka borral és egy kis Edit Piaffal akár, de hallgathatunk közben Zaz-t is.

Hozzávalók: 8 darab vöröshagyma, 3 kanál olaj, egy kávéskanál vaj, só, bors, 2 cikk fokhagyma, babérlapi, 250 ml fehér szárazbor, 2 liter zöldésgleves alaplé.
Elkészítés: A hagymáknak távolítsuk el a külső levelét, majd vágjuk őket előbb négybe, aztán szeleteljük fel vékonyra. Töltsünk egy kevés olajat a lábasba, adjuk hozzá a vajat, majd folytonos kavargatás mellett kissé pirítsuk meg a hagymákat. Ezután tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, öntsünk hozzá egy keveset a zöldség alapléből, és fedjük le a lábast. Így hagyjuk főni körülbelül húsz percig, majd öntsük hozzá a többi alaplevet is, és adjunk hozzá 2-3 babérlevelet. Főzzük még további húsz percig úgy, hogy a lábasról vegyük le a fedőt. Közben tányéronként pirítsunk meg a sütőben két-két kisebb szelet vajjal megkent kenyeret. Amikor elkészült a leves a tányérok aljába tegyük bele a kenyereket, majd vágjunk rájuk egy-egy szelet füstölt sajtot és töltsük rá a levest.