Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A kürtőskalács a vásárok elengedhetetlen tartozéka, ha mást nem is veszünk, de egy illatos ropogós kalács biztosan hazajön velünk. Hogy ne csak az ünnepnapokon tudjunk enni belőle, tanuljuk meg, hogyan készíthetjük el otthon.

Fotó: Daniel Roy/Flickr.com
Fotó: Daniel Roy/Flickr.com

Nincs is jobb az éppen parázson forgó kürtőskalácsnál, jellegzetes illata és íze minden magyar szívét meghódította. Biztosan tudjátok, hogy hazánkban már Kürtőskalács Fesztivált is szerveznek. Ma egy nagyon egyszerű és finom receptet hoztunk nektek.

Hozzávalók:
75 dkg liszt (lehet fele-fele arányban sima és tönköly liszt is),
2 tojás,
10 dkg olvasztott vaj,
1 dl tej,
30 gramm élesztő,
4 evőkanál cukor,
1 citrom héja,
1 evőkanál vanília aroma,
egy csipet só.
Attól függően, hogy mibe szeretnénk a végén forgatni kókusz, cukor vagy dió.

Elkészítés: az élesztőt futtassuk fel a tejben, majd gyúrjuk össze a hozzávalókkal, és addig kelesszük, amíg kétszeresére nő. Nyújtsuk ki kb. fél centisre, és vágjunk belőle nagyjából egyforma szélességű csíkokat.

A sütőrudat kenjük be egy kevés olajjal, majd tekerjük fel rá a csíkokat. A forma végén hagyjuk szabadon kb. fél centis részt, így sülés után könnyebben lejönnek majd a kalácsok a rúdról. Kenjük meg egy kevés tojással, majd forgassuk cukros darált dióba, és tepsibe felállítva süssük kb. húsz percet 200 fokon, hogy szép piros legyen.

Várjunk pár percet, hogy hüljenek, és szépen húzzuk le a rúdról a kalácsokat. Melegen tegyük egy tálba, és takarjuk le egy tiszta konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!