Vannak lekvárok, melyeket órákig kell kavargatnunk, hogy besűrűsödjön és üvegbe tudjuk tölteni. A gyümölcs ugyan sokkal hamarabb megfő, de a sűrűsödésre várni kell. Itt az új szupergyors megoldás: kavarjunk a lekvárba növényi pektint.
A természetes sűrűsítőszer percek alatt megfelelő masszát varázsol. A pektin egy természetes, a gyümölcsökben jelen levő növényi anyag, és a cukorral keveredve, hő hatására besűríti a lekvárainkat. Ehhez azonban sokszor több óra is szükséges.
Ha csak nem alkalmazunk egy kis plusz pektint. Készen kapható a leginkább almából vagy citrusokból kivont pektin. A gyümölcs minél érettebb, annál kisebb a pektintartama. Amint érik puhul a gyümölcs és lebomlik a pektin.
A lekvár ízén semmit nem változtat, csak gyorsítja a kívánt állag elérését, és szerepet játszik a tartósításban is. Savas közegben megköti a vizet, cukorral keverve pedig még jobban zselésít. Nem a sok cukor a titka annak, hogy jobban elálljon, hanem a savas kémhatás. Ezért adagolhatunk lekvárainkhoz még egy kis citromlevet is.