KezdőlapÉletmódEzután nálad sem fogja a kukában végezni a burgonya héja

Ezután nálad sem fogja a kukában végezni a burgonya héja

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ne dobd el a burgonyahéjat, mert többféleképpen is felhasználhatod.

A burgonya héja egyenesen a kukába kerül, miután megpucoltuk. Pedig rendkívül hasznos lehet a háztartásban, még akkor is, ha esetleg foltos.

A következő sorokból megtudhatod, mire tudod felhasználni.

A szerény, egyszerű burgonya a 4. helyen áll a világ leggyakrabban fogyasztott élelmiszereinek listáján. A legtöbb háztartásban több tíz kiló krumpli fogy el évente, és a héjával minden héten megtelik a szemetes.

Mivel ekkora mértékben fogyasztjuk, a burgonya héja kifejezetten hasznos lehetne, mint bioüzemanyag. De amíg az ipari felhasználásra kerülne a sor, tudd meg, hogy alkalmazhatod a háztartásban.

Trágya a virágok és a zöldségek számára

A burgonya ásványi anyagokat, például vasat, cinket, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, amelyek hasznosak a kerti zöldségeknek vagy a cserepes növényeknek. A tél folyamán gyűjtsd össze az összes krumpli héjat, és tedd a komposztba, hogy ezzel is gazdagítsd a földet.

A cserepes növényeknek nagyon tápláló az a víz, amelyben a burgonyahéj állt. Ne dobd ki a szemétbe. Tedd egy liter hideg vízbe, áztasd benne 2 napig, majd szűrd le a vizet, és öntözd ezzel a szobanövényeket.

Jól tisztítja a rozsdamentes acélból készült edényeket és evőeszközöket

Mosd meg a burgonyát egy puha szivaccsal, majd hámozd meg. A tiszta héjat használhatod rozsdamentes edények és evőeszközök fényezésére. A burgonyában található sav eltávolítja a vízfoltokat, és visszaadja az edények eredeti ragyogását.

Ha végeztél, egy pamut ronggyal töröld szárazra az edényeket vagy evőeszközöket, és azok olyanok lesznek, mint új korukban. Olcsó és egyszerű trükk, ami sokat segíthet, különösen ha éppen vendégeket vársz.

Ízletesebbé teszi a levest

Mindig mosd meg alaposan a burgonyát, mielőtt megtisztítanád, és a héjat egy papírzacskóban tartsd a hűtőben. Amikor levest főzöl, add hozzá a héjat is a húskockákkal vagy az egész fej hagymával együtt. Miután felforrt, távolítsd el a héjat, és add hozzá a leveshez a többi zöldséget is. A burgonyahéjban lévő keményítő és egyéb tápanyagok tartalmasabbá és táplálóbbá teszik a levest.

Egy igazán finom leves, amelyben kipróbálhatod ezt a trükköt a tyúkhúsleves galuskával.

Előnyös a bőrnek

Számtalan gyümölcs és zöldség felhasználható a bőr ápolására, és ez alól a burgonyahéj sem kivétel.

Használj tiszta, meleg vízben áztatott burgonyahéjat az arc, a homlok és a nyak bőrének masszírozásához. A héjban található ásványi anyagok és keményítő megtisztítják a bőrt a foltoktól, és puhán tartják azt.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet