KezdőlapReceptek7 gyakori hiba, amit eltevéskor követünk el

7 gyakori hiba, amit eltevéskor követünk el

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A házi savanyúságok nem csak hogy gyönyörűek tudnak lenni, hanem jól elkészítve igencsak ízletesek, és sokkal egészségesebbek mint a boltban kaphatóak, hiszen ez utóbbiak gyakran tele vannak tartósítószerrel. Tegyünk el otthon savanyúságot, még itt az ideje, de vigyázzunk egy-két dolgot érdemes betartani.

savanyusag

Az alábbi hibákat szoktuk elkövetni abban az esetben, ha nem sikerül jól a savanyúság leve. Bizony, nem könnyű tökéletes cukros, ecetes levet készíteni.

1. Túlédesítünk
Inkább legyen savanykás, sós a savanyúság leve, de ne túl édes. Figyeljünk oda rá pontosan, hogy a recept mennyi cukrot ír, ne tegyünk bele egy negyed csészével, csak azért, mert édesszájúak vagyunk.

2. Túlsavanyítunk
Ha túl sok ecetet használunk, csípős és erős ízű lesz a savanyúságunk. Válasszunk egy olyan receptet, mely a kellő vízmennyiséget is feltünteti, így megtalálhatjuk a tökéletes ízt.

3. A savanyúság ízét nem csak az ecet, só, cukor keveréke adja meg
Persze technikailag csupán vizet, ecetet, cukrot és sót kell összekevernünk ahhoz, hogy elkészítsük a savanyúság levét, azonban nem árt még pár fűszert hozzáadnunk, hogy tökéletes ízt kapjunk. Tehetünk bele mustármagot, borsot és babérlevelet is. Ezek a hagyományos fűszerek, de nem kell visszafognunk magunk, hiszen mentát vagy akár bazsalikomot is használhatunk.Ajánló: Tegyünk el karfiolt télire!

4. Ugyanazt az eljárást használjuk minden zöldségnél
Egyes zöldségeket, mint például a sárgarépát ajánlatos egy keveset főzni, mielőtt üvegbe tennénk, hiszen nehezebben fog megpuhulni az uborkánál. Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen ételek mellé fogjuk fogyasztani a savanyúságot. Ha salátákhoz szeretnénk tenni, akkor például a keményen maradt sárgarépát nem fogjuk tudni vékony szeletekre vágni. Ebben az esetben már eleve jó, ha szeletelve tesszük bele az üvegbe.

5. Különböző zöldségeket raksz össze
Minden zöldségnek más az érési ideje, ezért jó, ha nem keverjük nagyon őket. Például a lilakáposztát, ha összekeverjük a karfiollal, egészen biztosan piros lesz az is. Ez sem olyan előnyös, jobb, ha nem keverünk össze többféle zöldséget. Azt is figyelembe kell venni, hogy például a hagyma hamarabb megérik, mint más zöldség, így lehet az sokkal puhább lesz.

Ajánló: Tegyünk el ecetes céklát télire!

6. Nem elég sós a lé
Sokszor megtörténik az, hogy belerakjuk a zöldségeket az üvegbe, és rájövünk, hogy nem elég a lé, amit rá kell töltsünk. Kövessük nyomon a receptet, és készítsünk elegendő levet.

7. Túl hamar megkezdjük
Meg kell várni, míg teljesen elkészül a savanyúság. Három nap alatt semmiképpen nem fog beérni. Ne türelmetlenkedjünk!

Ajánló: Készítsünk fokhagyma savanyúságot

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet