A sajtgolyó nem csak a vegetáriánusok kedvence. Tapasztalatból tudom, hogy ilyenkor legalább dupla adagot kell készíteni, hiszen a húsevőket le sem lehet vakarni a sajtgolyós tálcáról. Gyerektől-felnőttig mindenki kedvence, ehetjük reggelire hidegen, ebédre főzelékek mellé, és kissé felmelegítve még vacsorára is tökéletes. Ami pedig megmarad, azt másnap becsemegézhetjük tízóraira.

Nézzünk egy receptet, mely könnyű, olcsó, ínycsiklandozó illata, fenséges íze van.
Hozzávalók: 25 dkg reszelt sajt, egy egész tojás, két kanál liszt, zsemlemorzsa.
Elkészítés: Lehetőleg ízletes sajtot válasszunk, talán a legmegfelelőbb a félkemény füstölt házisajt, legalábbis én ezt választottam. Reszeljünk apróra 25 dkg-t, de ha azt szeretnénk, hogy több legyen, akkor duplázzuk meg a hozzávalókat. A reszelt sajtot keverjük el a tojással és a liszttel, majd formázzunk belőle kisebb golyókat.
Forgassuk meg őket zsemlemorzsában, és dobjuk forró olajba. Addig süssük, amíg aranybarnák lesznek. Fantáziánk szerint bármivel tálalhatjuk: rizzsel, krumplival, salátával, reszelt sárgarépa csíkokkal…stb.