Puha, aromás, kissé kesernyés, könnyű „összedobni”… egy különleges desszert, ami a gyerekkort idézi, nincs olyan gyerkőc akinek anyukája ne készített volna nagy szeretettel grízt.
Én egy könnyű tejalapú szirupot készítettem cukorral és citromlével. Nagyon jól megy hozzá a rózsaszirup, vagy bármilyen más szirup. Megspékelhetitek kókuszdióval, tejszínhabbal, karamellel, vagy csokibonbonnal.
Hozzávalók:
- 8 kanál gríz,
- 1 kanál prézli,
- 6 tojás,
- 6 kanál cukor,
- 2 vanília,
- vanília eszencia,
- reszelt citromhéj,
- vaj a forma kikenéséhez,
A sziruphoz:
- 1 liter tej,
- 2-3 kanál cukor,
- citromlé
Elkészítése:
Elválasztjuk a tojássárgát a fehérjétől. Felverjük a fehérjét, majd hozzáadjuk a cukrot, egészen addig, amíg kemény habot nem kapunk. Egyessével hozzáadagoljuk a tojássárgát, majd a prézlit és a grízt. A masszához hozzáadjuk a vaníliacukrot, a citromhéjat és pár csepp vanília eszenciát. Hogy homogén legyen jól elkeverjük.
Egy jénaitálat kikenünk vajjal és beleöntjük a masszát. Sütőbe rakjuk, amit előtte előmelegítettünk, és így sütjük 40 percig.
Idő közben a szirupot is elkészítjük: Elkeverjük a cukrot a tejjel, a citromlével és addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad. Amikor a puding kész van (fogpiszkálóval ellenőrizzük) kivesszük a sütőből, a jénaitálban hagyjuk és ráöntjük a szirupot. Amikor a puding beszívta az összes szirupot megvárjuk, hogy kihűljön, ezután hűtőbe rakjuk. A tetejére csokoládédarabkákat szórtam, majd felvágtam. Ne mondjam, hogy a gyerekek egy perc alatt felfalták.
Jó étvágyat.