Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Nyár vége felé már kezd szezonja lenni a feketére érett ínycsiklandozó, zamatos szedernek. Fogyasszunk belőle minél többet, hiszen fölöttébb egészséges.

Fotó: culinar.ro
Fotó: culinar.ro

Ne csak nyersen együnk, hanem tegyük süteményekbe, levesekbe, joghurtba reggelire. A szedres pite az egyik legkülönlegesebb sütemény, amit kóstoltam eddig. A nyár melegben pedig igazi hűsítő csemege lehet.

Hozzávalók:
A gyümölcsös töltelékhez: 6 db. megtisztított és egyenként 16 szeletre vágott alma, 150 gr szeder, 50 gr vaj, 100-120 gr cukor (attól függően, hogy mennyire savanyúak a gyümölcsök), ½ kanál fahéj, egy csipet szerecsendió, egy kevés kardamon, 1 kanál kukoricakeményítő

A tésztához: 500 gr liszt, 100 gr porcukor, 250 gr vaj, 2 felvert tojás, 1/2 kanál sütőpor, egy citrom reszelt héja, egy negyed csupor tej

Elkészítés: A tésztához tegyük egy tálba a lisztet, a porcukrot, majd morzsoljuk bele a vajat, jól dörzsöljük el a liszttel, úgy, hogy az ujjunk között ne érezzünk túl nagy darabkákat. Reszeljük hozzá a citrom héját, majd keverjük bele a felvert tojásokat és öntsük hozzá a tejet. Gyúrjuk el a masszát, majd tegyük egy fóliában a hűtőszekrénybe egy fél óra hosszat.

Közben tegyük egy serpenyőbe a porcukrot és vajat. Amikor a vaj felolvadt és cukor kezd karamellizálódni, adjuk hozzá az almaszeleteket. Fedjük le, és hagyjuk tíz percig, hogy egy kicsit puhuljon az alma, majd keverjük hozzá a szedret, a fahajat és a fűszereket. Kevergessük fedő nélkül még kb. 5 percig a tűzön. Végezetül keverjük hozzá a kukoricakeményítőt, majd keverjük jól össze.

Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, a tésztát vegyük ki a hűtőből, majd osszuk kétfelé. Egy kerek tepsit kenjük ki vajjal, lisztezzük ki, majd a massza egyik felét simítsuk el vékonyan benne. Kenjük rá az elkészített gyümölcsös masszát, majd tegyük rá a második lapot is. A széleit jól csipkedjük össze, hogy ne folyjon ki a töltelék belőle. A tetejére kenjük rá egy felvert tojást és hintsük meg enyhén cukorral, esetleg fahéjjal. Tegyük be a sütőbe, és hagyjuk kb. egy órát sülni, míg a teteje szépen megbarnul.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!