KezdőlapÉletmódEgészségA kardiológusok szerint ez az abszolút legrosszabb diéta a szív egészségére

A kardiológusok szerint ez az abszolút legrosszabb diéta a szív egészségére

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Nem mind arany, ami fénylik, és ez a népi közmondás tökéletesen ráillik arra is, amit napi szinten megeszünk. Aki egy kicsit is törődik a szíve egészségével, az már biztosan hallott a mediterrán étrend és a DASH-diéta előnyeiről. Rengeteg tudományos anyag támasztja alá ennek a két étrendnek az egészségre gyakorolt pozitív hatását. Mégis, könnyű elveszni a közösségi médiában keringő információkban – ezért három kardiológus is egyhangúan felszólal a kamu szívet támogató állítólagos diéta ellen.

A Parade kérdezte meg a szakembereket arról, szerintük mivel árthatunk a legtöbbet a „ketyegőnknek”. Mindhárom kardiológus azt állította, a szív egészsége szempontjából a legrosszabb étrend az, amely ultrafeldolgozott élelmiszereken alapul.

Dr. Megan Kamath, a UCLA Health kardiológusa szerint minden olyan táplálék, amelynek magas a cukor-, só- és zsírtartalma, negatívan hat a szív egészségére. Hozzáteszi, hogy sok ultrafeldolgozott élelmiszer tartósítószereket és színezékeket tartalmaz, amelyek szintén károsak a szív-érrendszerre.

Az ultrafeldolgozott élelmek még akkor is magas kockázatot jelentenek a szervezetünkre, amennyiben bioalapanyagokból és gondosan kiválogatott, minőségi összetevőkből állnak. A hozzáadott tartósítószerek, zsír-, só- és cukormennyiség ugyanis károssá teszi őket. Ezt több kutatás is megerősíti. A tanulmányok szerint a magas nátriumtartalmú étrend akár 20%-kal is növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége ezért ajánlja, hogy a nátriumbevitelt legfeljebb napi 2300 milligrammban korlátozzuk.

A só mellett a cukor is növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel magas vérnyomást okozhat. Ami a zsírokat illeti, míg a telítetlen zsírok (amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a hal, a diófélék és az avokádó) jótékony hatással vannak a szív egészségére, az ultrafeldolgozott élelmiszerek általában telített zsírokat tartalmaznak, amelyek növelik a (rossz) LDL-koleszterinszintet, és ezzel együtt a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Dr. Mohanakrishnan Sathyamoorthy, kardiológus és a Texasi Keresztény Egyetem Burnett School of Medicine belgyógyászati tanszékének vezetője hozzátette, akiknek korábban már volt szívrohamuk vagy agyvérzésük, illetve tenni szeretnének a szívük egészségéért, azok a személyek kerüljék a húsalapú étrendet. Amennyiben olyan diétát követnek, amely különböző húsok, tojás, tenger gyümölcsei és tejtermékek fogyasztását teszi lehetővé, ez idővel nagyon magas koleszterinszinthez és gyulladásokhoz vezet.



Bár a szakemberek pontosan tudják, mit NE együnk a szívünk egészségéért, azt már nehezebb megmondani, mint IGEN. Merthogy minden szervezet más, ezért lehetetlen mindenki számára egyetlen tökéletes étkezési mintát felállítani.

Dr. Sawalla Guseh, a Massachusetts General Hospital kardiológusa azt javasolja, ha kipróbálunk egy új étkezési módot, nagyon fontos, hogy figyelemmel kövessük, hogyan hat ez a vérnyomásunkra és a koleszterinszintünkre.

„A legtöbb diéta befolyásolja a mutatókat. Ha új étrendet kezdesz el, és az kedvezőtlenül hat a koleszterinszintedre, akkor újra kell gondolnod, hogy az az étrend megfelelő-e számodra” – magyarázza a kardiológus.

Dr. Guseh azt is megjegyzi, míg például a paleolit diéta egyeseknél valóban pozitív eredményeket mutat, másoknál teljesen felborítja a test egyensúlyát. A kulcs az, hogy időszakonként kérjünk egy vérképet, és kövessük figyelemmel a változásokat. Csakis így lehet megállapítani, hogy mely étrend az előnyös számunkra.

Annak ellenére, hogy nincs egy mintaétrend, vannak élelmiszerek, amelyek rendszeres fogyasztásával csakis nyerhetünk, ami a szívünk és a testünk egészségét illeti.

„A friss gyümölcsök, zöldségek, egészséges diófélék, például nyers mandula vagy dió fogyasztásának növelése, valamint a kisebb étkezések és egészséges nassolnivalók bevezetése a nap folyamán kielégítheti az éhséget, növelheti az energiát, és segíthet elkerülni a nagy adagokat ebéd vagy vacsora közben” – magyarázza dr. Sathyamoorthy.

Dr. Kamath kiegészíti: „A teljes értékű, növényi alapú étrend lenne a legjobb a szív egészsége szempontjából. Törekedjünk napi öt adag gyümölcsre és zöldségre, és igyunk sok vizet” – hangsúlyozza a kardiológus.

 

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet