Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A fokhagyma rendkívül finom, persze tudjuk, hogy illathatásai miatt fogyasztása rendkívül körülményes. A friss fokhagyma szezonja lassan lejár, de ha szeretnénk tartósítani télire, íme néhány tipp. Akkor is jól jöhet, ha elteszünk egy kevés őshonos fokhagymát, ha nem szeretnénk télen magas áron kínai fokhagymát vásárolni.

fokhagyma

Írtunk már arról, hogy miért nem ajánljuk a kínai fokhagymát, ma a tárolásról lesz néhány szó. Ha nem ültettünk mi magunk a kiskertünkbe fokhagymát, akkor irány a piac. Egy kis szerencsével elegendő hazai fokhagymát tudunk vásárolni.

A legegyszerűbb módszer, ha vászontasakba, kosarakba vagy felfűzve tároljuk a kamrában, jól szellőző helyen. Mindenképpen olyan fokhagymát vásároljunk, amelyik nem sérült és nem is puha. Ha túl meleg helyre tesszük a fokhagymát, hamar kiszárad.

Tarthatjuk a hűtőben
A zöldséges fiókban tárolhatjuk a fokhagymagerezdeket. Vigyázzunk azonban, hogy ha sokáig szobahőmérsékleten állt, akkor hamar ki fog hajtani. Azokat a gerezdeket tegyük a hűtőbe, amik még nincsenek kihajtva.

Fagyasztó
A legjobb módszer a fagyasztásra, ha apróra zúzzuk a fokhagymát, elkeverjük egy kis vízzel, és jégkockatartóba tesszük. Amikor megfagyott, tegyük a kockákat egy jól záródó edénybe, hogy ne legyen minden fokhagymaszagú. Így, amikor használni szeretnénk, ízléstől függően, egy-két jégkockányit kell kivennünk a fagyasztóból.

Ajánló: Érszűkület ellen citromot és magyar fokhagymát

Fokhagymapor
Hámozzuk meg a fokhagymákat, majd vágjuk vékony szeletekre. Tegyük sütőbe, és kissé megnyitott ajtóval süssük őket, míg megpirulnak. Ezután tegyük darálógépbe és daráljuk porrá. Egy jól zárható üvegben tárolva jövő tavaszig ízesíthetjük vele ételeinket.

Olajban
A megtisztított gerezdeket tegyük bele egy befőttes üvegbe, majd öntsük fel olíva olajjal. A két-három hét múlva megért fokhagyma igazi finom ízesítő lesz. A fokhagyma savanyúság receptjét itt találhatjátok.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!