KezdőlapÉletmódEgészségEzért egészséges a zöld olajbogyó

Ezért egészséges a zöld olajbogyó

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A Földközi-tenger vidékéről származó zöld olajbogyó számos formában felhasználható: ízesíthetjük vele salátáinkat, fogyaszthatjuk nyersen vagy főve, de a nyári melegben akár magára is nassolhatjuk.

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Pixabay.com

A mediterrán étrend elengedhetetlen tartozéka, úgy tartják számon, mint az örökké gyümölcsöző fa termését. Hozzásegít egy kiegyensúlyozott életmódhoz, és mivel nagyon sok tápanyagot tartalmaz, elengedhetetlen tartozéka az egészséges táplálkozásnak.

Nézzük, néhány pozitív tulajdonságát a zöld olajbogyónak:

– Számos egészséges zsírt tartalmaz, mint például linolsavat és alphalinolenic-et, melyek eredményesen szállnak harcba a rossz koleszterin csökkentéséért. Újabb kutatások szerint ezek az egészséges zsírok jó hatással vannak a vérnyomás szinten tartására is.

– az olajbogyó tápanyagtartalma lenyűgöző, hiszen számos kiemelkedő antioxidánst tartalmaz, mint például a flavonok, kvercetin, Galluszsav, kávésav stb. Erősíti az immunrendszert, szembeszáll az szabadgyökökkel és csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedéseket.

ismert a gyulladásgátló és allergiaellenes hatása is. Antihisztamint tartalmaz, ezért enyhíti az allergiás reakciókat, irritációkat.

– a szépség forrásának is nevezik, hiszen sok E-vitamint tartalmaz, mely segít a bőr, haj és köröm egészségének megőrzésében. Az E-vitamin és linolsav együttes erejének köszönhetően az olajbogyó képes szembeszállni a vastagbél rákkal.

– magas a rosttartalma: napi egy csésze olajbogyó 17%-ban fedezi a rostszükségletünket. Fenntartja az emésztőrendszer egészségét, így azoknak is ajánlott például, akik gyomorhurutos megbetegedéssel küzd

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet